Kavarás a hosszú hétvégék körül: nem mindenkinek szabadnap a hétfő

Pénzcentrum2015. április 2. 11:05

Jön az idei első hosszú hétvége, sokan ilyenkor mennek el néhány napra pihenni. Bár a magyarok többsége belföldön marad, így is akadnak jó páran, akik határainkon túl lógatják lábukat. Érdemes azonban megnézni, az adott országban is ünnep-e az ünnep, hiszen sok kellemetlenséget okozhat, ha mondjuk nincsenek nyitva a boltok, múzeumok, egyéb turistalátványosságok. Összeszedtük az uniós országok szabadnapjait a 2015-ös évre.

Jön az idei első hosszú hétvége - ha az újévit nem számítjuk -, sokan ilyenkor mennek el néhány napra pihenni. A statisztikák is azt mutatják, hogy egyre kevesebb magyar megy el egész hétre, sokan inkább csak a 3-4 napos pihenést választják. Ráadásul ez a trend nemcsak a pénztárcák vastagságával hozható összefüggésbe, szakértők szerint ugyanis úgy tűnik, már a tehetősebbek is inkább többször, de rövidebb időre utaznak el.

A néhány napos pihenésre a legtöbben természetesen a hosszú hétvégéket választják, amelyekből idén is lehet válogatni. Itthon idén is hosszú hétvégének számítanak például az egyházi ünnepnapok: Húsvét (április 4-6); Pünkösd (május 23-25). De lazulhatunk még a május 1-je, illetve október 23-a miatti 3 napos hétvégén is. Augusztus 20-a idén csütörtök, amikor a pénteki pihenőnappal megtoldva 4 napos hétvégét kapunk. Idén is hosszú - bár 2014-hez képest egy nappal rövidebb - lesz a karácsony: december 24-e ugyanis csütörtökre esik.

Az előttünk álló hosszú hétvégék:

  • Április 4-6. (húsvét, szombat - hétfő)
  • Május 1-3. (péntek - vasárnap)
  • Május 23-25. (pünkösd, szombat - hétfő)
  • Augusztus 20-23. (csütörtök - vasárnap)
  • Október 23-25. (péntek - vasárnap)
  • December 24-27. (karácsony, csütörtök - vasárnap)

Habár a magyarok többsége egy néhány napos kikapcsolódásra jellemzően belföldön marad, még mindig sokan vannak, akik valamelyik szomszédos országot veszik célba. Érdemes azonban megnézni, az adott országban is ünnep-e az ünnep, hiszen sok kellemetlenséget okozhat, ha mondjuk nincsenek nyitva a boltok, múzeumok, egyéb turistalátványosságok.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A munkaszüneti napok országonként igen változók; nem mindenhol jár szabadnap például a Húsvét miatt sem.

A szünnapok száma sokszor függ az adott ország vallási, történelmi és kulturális gyökereitől. Európa legtöbb országában tartják a kereszténységhez kötődő ünnepnapokat, de ezek nem feltétlenül munkaszüneti napok. Magyarországon például december 24. alapvetően nem szünnap (idén az lesz a munkanapok átszervezésének köszönhetően), a pünkösd és mindenszentek napja viszont munkaszünet. Nincs azonban munkaszünet vízkeresztkor, nagypénteken, de a katolikus ünnepek közül Jézus mennybemenetelének (május 29.), Mária szeplőtelen fogantatásának (december 8.) vagy Mária mennybevételének napján (augusztus 15.) sem, holott ezek az ünnepnapok sok európai országban szünnapnak számítanak.

A könnyebb tervezhetőség érdekében - a tagállamok által szolgáltatott, EUR-Lexben megjelent adatok alapján - az europapont.blog.hu összeszedte az uniós országok szabadnapjait a 2015-ös évre. Ahogy szerintük, a Pénzcentrum szerint is ez az infografika kötelező, ha valaki európai kiruccanást tervez az idei hosszú hétvégékre.

Címkék:
utazás, hosszú hétvége, húsvét, munkaszüneti nap, fogantatás,