Te jó ég, mi van az euróval! Mikor váltsak a nyaraláshoz?

Pénzcentrum2015. március 25. 11:13

Az elmúlt 14 hónapban nem volt ilyen erős a forint. Bár messze még a nyaralás, mégis sokakban felmerülhet a kérdés: érdemes most váltani?

Miért ilyen erős?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden 15 bázisponttal, 1,95 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, amelynek hatására tegnap délután 14 hónapos csúcsot döntött a forint. Utoljára tavaly januárban láthattunk 300 forint alatti eurójegyzéseket, így az sem meglepő, hogy volt olyan valutaváltó, ahol közel 300 forintért vehettünk eurót.

Lehet-e még akár ennél is erősebb?

Rövidtávon akár még láthatunk ennél is erősebb forint árfolyamot, de a jelenleg is jónak mondható forint nagy változására nem lehet már számítani - véli a Portfolio elemzője. Azt azonban hozzátette, hogy a lendület egészen júniusig kitarthat, azonban utána, főként a tengerentúli események folytán a forint nagy valószínűséggel újra gyengülni fog.

Most váltsunk vagy még érdemes várni?

Bár júniusig még várható némi erősödés, nem feltétlen érdemes várni. Aki teheti annak ajánlott lehet most beváltani az utazásra szánt forintokat, vagy legalábbis a költőpénz egy részét.

Vásároljunk az interneten?

Amennyiben külföldön szeretnénk nyaralni, most érdemes lehet megvásárolni példul a repülőjegyünket vagy lefoglalni a szállásunkat, autónkat az interneten. Ugyanez igaz a különböző külföldi webshopok ajánlataira is, az erős forint miatt most még jutányosabb ajánlatokat csíphetünk meg. A netes vásárlásoknál nem árt figyelni, csak ott érdemes most nézelődni, amelyek alap esetben is euróban számolnak, a dollár/forint jegyzések ugyanis épp ellenkezőleg alakulnak.

Hol váltsunk valutát?

Fontos, hogy olyan helyet válasszunk a valutaváltáskor, ahol a kezelési költség az irodában és a bizonylaton is megfelelően van feltüntetve. Jó tudni azt is, hogy a tranzakciós illetékről szóló jogszabály a valutaváltók esetén azt írja elő, hogy három ezrelékes illetéket kell felszámítani fizetőeszköz eladáskor. Továbbá a pénzváltónak rendelkeznie kell MNB (PSZÁF) engedéllyel. Illetve jól követhetőnek kell lennie, hogy a pénzváltó mely hitelintézet (bank vagy takarékszövetkezet) ügynöke - 2002 óta ugyanis csak így működhetnek legálisan a valutaváltók.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindezen felül érdemes természetesen előre érdeklődni a bankok, pénzváltók ajánlatairól is, hiszen így is sokat spórolhatunk. A Valutacentrum.hu adatbázisában jelenleg például 300,30 a legjobb euró vételi árfolyam:

Címkék:
utazás, euró, pénzváltás, pénzváltó, valutaváltás,