Betehet a hazai fesztiváloknak is a vasárnapi boltzár?

Nagy Bálint2015. március 12. 11:35

Csak semmi pánik! A Nemzetgazdasági Minisztérium a Pénzcentrum érdeklődésére megerősítette, a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény nem vonatkozik a különböző zenei és kulturális rendezvények területén működő kiskereskedelmi egységekre; így a megszokott formában kerülhet megrendezésre a Volt, a Balaton Sound és a Sziget Fesztivál is. Már csak az a kérdés, meddig tart egy fesztivál területe.

Nem számítunk arra, hogy a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény hatálya érintené a zenei-kulturális fesztiválokat, rendezvényeket. Bele sem akarunk gondolni, mivel járna mindez. 9 olyan vasárnap van idén, amelyik valamelyik fesztiválunk idejére esik

- reagálta a Pénzcentrum megkeresésére a Sziget Kulturális Szervezőiroda.

Nos, nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy megjósoljuk, miként is hatna egy turisztikai szempontból kiemelt rendezvény bonyolult infrastruktúrájára, ha erre a területre is vonatkozna a törvény. Szerencsére a szervezők és a látogatók is megnyugodhatnak, az NGM állásfoglalása szerint ugyanis:

A zárva tartási tilalom nem vonatkozik egyebek között a piacon, a helyi termelői piacon, a vásárok területén folytatott kereskedelmi tevékenységre, kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységre, a szálláshelyen végzett kereskedelemre, a vendéglátásra, a világörökségi területen található üzletekre, valamint a kulturális tevékenységet kiszolgáló kereskedelemre. A fesztiválok kulturális események, így a hozzájuk kapcsolódó - kulturális tevékenységet kiszolgáló - kereskedelem a kivételi körbe beletartozik. A fesztiválok ötvöződhetnek vásárral, a törvény ebben az esetben is - saját hatálya alóli - kivételként nevesíti az adott rendezvényt.


Meddig tart a fesztivál területe?

Nagy kérdés ugyanakkor, meddig tart a fesztivál területe. Egy olyan - jól behatárolható - rendezvény esetében, mint például a Sziget ez persze egyértelműnek tűnik, de mi a helyzet például a Művészetek Völgyével, ahol gyakorlatilag az egész falu (a pékségektől az ABC-kig) a "kulturális tevékenységet szolgálja ki" a fesztivál ideje alatt? Az ilyen rendezvények ugyanis - a szórakoztatáson túl - a környék és az ott élők felzárkóztatásáért is felelnek, ilyenkor pedig minden nap számít.

Szakértők szerint sok kiskereskedelmi egység ilyenkor - a jelentősen megnövekedett turistaforgalom miatt - kap akkora cash-flow fröccsöt, amivel éves szinten értékelhető bevételre tehetnek szert.

Hogy hozzávetőlegesen tisztában legyünk vele, mennyire is jó üzlet a rendezvény helyszínéül szolgáló városoknak egy-egy fesztivál, érdemes megnézni a statisztikákat. Az NGM tavalyi adatai szerint Átlagosan 2,82 vendégéjszakát töltenek el a fesztiválra utazók Magyarországon, a fesztiválozók ötöde vesz igénybe fizetős szállást, a gasztronómiai és a zenei rendezvényeken egy-egy háztartás 18 ezer forintot költ el. a legjelentősebb hatást a Sziget fesztivál generálja, ez évente összességében 3,2 milliárd forintos bevételt jelent a fővárosnak. Ebbe pedig a fesztivál területén kívül található kiskereskedelmi egységek is beletartoznak.

Csákovics Gyula, a Balaton Soundnak 2007 óta otthont adó Zamárdi polgármestere egy tavalyi sajtóbeszélgetésen például kifejtette: a településen az első fesztivál megrendezése óta évi 10-15 százalékkal nő a vendégéjszakák száma, azóta nem kellett adót emelni, a helyi építményadó fele a maximálisan kiszabhatónak, ingyenes a parkolás, és jelentős fejlesztések zajlottak pályázati úton, hitelfelvétel nélkül.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Éves költségvetésünk 34 százalékát tudjuk fejlesztésekre fordítani

- mondta a városvezető.

Persze ezeknek a boltoknak megoldás lehet, hogy a törvény szerint minden naptári év tetszőlegesen megjelölt egy vasárnapján 6 óra és 22 óra között nyitva tarthatnak. Persze több olyan rendezvény is akad, amelyik több vasárnapot is felölel. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor jellemzően éjjel is fogadja a vásárlókat a legtöbb kiskereskedelmi egység. Ez pedig egyértelmű kiesést jelent majd a boltosoknak és a városnak és így minden ott élőnek is.

Címkék:
utazás, fesztivál, sziget, vasárnapi zárva tartás,