Megbukott az olcsótaxi a BKK tesztjén

Magyar Nemzet2015. március 5. 10:05

A BKK taxikkal foglalkozó ellenőrei utasként tesztelték a külföldi tulajdonú fuvarszervező céget, az Ubert. Az eredmények minden előzetes elképzelést alulmúltak - írja a Magyar Nemzet.

A BKK ellenőrei vizsgálat alá vették az Uber által foglalkoztatott sofőröket, hiszen a taxirendelet rendelkezései szerint a BKK jogosult a személyszállítási szolgáltatások ellenőrzésére.

Az Uber által foglalkoztatott sofőr nem felel meg a Taxirendelet előírásainak, hiszen nem taxis vállalkozó, nincs ilyen dokumentuma, engedélye, elvégzett tanfolyama. A személyszállításhoz használt autó sem felel meg a taxiszolgáltatási előírásoknak, hiszen ilyen minősítővizsgálaton nem esett át, nem lett átalakítva. Az árképzés eltér a fővárosban meghatározott fix ártól, ami jogszabálysértő, ráadásul a mobilapplikáció állítja elő a tarifát, miközben a rendelet azt mondja, hogy a taxival történő utazás esetén a taxaméter által kell megállapítani a viteldíjat. Az utas nem kap senkitől számlát, a sofőr sem ad számlát sem az utasának, sem az Ubernek. Ez pedig nem felel meg a számviteli törvénynek

- monda Komáromi Endre, a BKK Közúti Szolgáltatások divízióvezetője.

Azonban nem csak az Uber sofőrök hibája, hogy nem tudnak megfelelni a szabályoknak, ugyanis a több évtizeddel ezelőtt kialakított jogszabályban még nem volt szó fuvarszervező tevékenységről, a mobilalkalmazások nyújtotta lehetőségekről nem is beszélve.

 

Címkék:
utazás, bkk, taxirendelet, uber,