Ezért nem halaszthatják tovább a dugódíj bevezetését

Pénzcentrum/InfoRádió2015. február 12. 18:32

A fővárosi dugódíj bevezetésének határideje 2016 vége, 2017 eleje - tájékoztatta az InfoRádiót a Városháza. Azt továbbra sem sikerült megtudni, hogy az Európai Bizottság hányszor és miért adott haladékot a dugódíj bevezetésére, ami a 4-es metró uniós támogatásának egyik feltétele volt, és az első megállapodás szerint már két éve alkalmazni kellene.

Tarlós István 2012 áprilisában azt mondta, hogy 2013-ban "szeretnék bevezetni" a dugódíjat Budapesten. Három hónappal később viszont az Országgyűlés elutasította az erről szóló törvénymódosítást. A főpolgármester akkor arra utalt, hogy ez csak elodázza az elkerülhetetlent. Az Európai Bizottság dugódíjra vonatkozó határozatából ugyanis kiderül: az Unió egyebek mellett a dugódíj bevezetéséhez kötötte a 4-es metró támogatását, a módját és mértékét azonban nem határozta meg.

Azóta viszont eltelt majdnem három év, és a dugódíjat még mindig nem vezették be. A Városháza Kommunikációs Igazgatósága tájékoztatása szerint a BKV és a BKK már dolgozik a zónahatárok kijelölésén, amik valószínűleg a Nagykorút, a Kiskörút, vagy a Hungária körút vonalában húzódnak majd. Ennél többet azonban nem lehet tudni - azt sem, hogy hogy szóba kerülhet-e az útdíjhoz hasonló, egyszerű matricás megoldás a dugódíj bevezetésénél.

A Városháza Kommunikációs Igazgatósága szerint a dugódíj bevezetésének határideje 2016 vége, 2017 eleje. Ezt azt jelenti, hogy az Európai Bizottság legalább egyszer, de az is lehet, hogy kétszer már haladékot adott a dugódíj bevezetésére.

Az Európai Bizottság első, már említett, 2009-es szűkszavú határozata alapján egyébként nemcsak a dugódíj bevezetése, hanem a P+R parkolók építése is a 4-es metró uniós támogatásának feltétele volt. Brüsszel ezektől az intézkedésektől várja, hogy az autósok átszokjanak az új metróra.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék:
utazás, Budapest, dugódíj,