Nem tervezik a vonatjegyek árának csökkentését

Pénzcentrum2015. február 6. 08:33

A tartósan alacsony olajár ellenére sem tervezi a közösségi közlekedési tarifák korrekcióját, így a vonatjegyek árának csökkentését a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - írja a Napi Gazdaság.

A minisztériumi vélemény szerint: a közszolgáltatási szerződésekben rögzített közösségi közlekedési tarifák nem igazodhatnak a gyorsan változó piaci folyamatokhoz.

Hozzátették: elemzői várakozások szerint az olajárak csökkenése nem marad tartós, a kereslet élénkülése miatt hosszabb távon drágulás valószínűsíthető.

A tárca közölte: a kormányzat a közösségi közlekedés versenyképességének növelése érdekében 2010 óta változatlan szinten tartja az alaptarifákat, pedig az azóta eltelt időszakban az olajárak többnyire inkább emelkedtek. A közlekedési társaságok a működési hatékonyság folyamatos javításával csökkentik költségeiket, a megtakarításokat a szolgáltatási színvonal emelését szolgáló fejlesztések finanszírozására fordítják.

A tavalyi üzleti tervben meghatározotthoz képest alacsonyabb üzemanyag-átlagár az előzetes adatok alapján körülbelül 410 millió forint megtakarítást eredményezett a MÁV-nak.

Címkék:
utazás, vonat, közösségi közlekedés, vonatjegy,