Milyen változások jöhetnek az útdíjnál?

Pénzcentrum2015. január 12. 13:01

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) politikai államtitkára szerint a gyors közlekedést lehetővé tévő autópálya extraszolgáltatás az állam részéről, amiért az autósnak legalább egy képletes díjat kell fizetnie.

Fónagy János az M1 Ma reggel c. műsorában hétfő reggel azt mondta: nem vitatja az útdíjrendszer kiterjesztéséhez észrevételt tevők nagy része a kormány azon alapelvét, miszerint az országban a lehető legtöbb ember elérhető áron használhassa a gyors közlekedést lehetővé tévő autópályákat.

Hozzátette: egy-egy pályaszakasz besorolását vitatják, különösen ott, ahol nincs alternatív útvonal az autópályával szemben.

Az észrevételeik egy része átfedi egymást. Példaként említette: az államigazgatási határok és a gyorsforgalmi utak csomópontok rendszere nem szükségképp fedi egymást. Előfordul, hogy egy megye közigazgatási határától néhány kilométerre van egy-egy csomópont. Ésszerűnek tűnik az a javaslat, hogy az ilyen köztes szakaszokat akár egyik, akár a másik megyére érvényes matricával lehessen használni.

Címkék:
utazás, autópálya, útdíj,