Jéghegy van születőben a Balatonon

Pénzcentrum/MTI2015. január 8. 16:28

Holnapra enyhül valamelyest a hideg, azonban még mindig minuszban maradhat a hőmérő higanyszála. Helyenként akár öt centiméter hó is eshet, de országosan bárhol előfordulhat havazás. A hideg időjárásnak köszönhetően a Balaton jege hegyekben halmozódik, ahogy az egy videón is látható.

Az országos, középtávú előrejelzés szerint pénteken hajnalra megerősödik, az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében pedig viharossá fokozódik a szél. Délelőtt a szél ereje átmenetileg mérséklődik, de estére az ország északi felén egyre nagyobb területen viharossá fokozódik a szél. Reggelig keleten, északkeleten hószállingózás, havazás várható, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében akár 5 centiméternyi friss hó is hullhat.

Nyugatabbra az éjszakai szórványos ónos eső után a csapadék hajnalra a legtöbb helyen megszűnik. Ezt követően az országban számottevő csapadék nem valószínű. Estétől egyre többfelé kell esőre számítani, északkeleten ónos eső is előfordulhat. Reggel mínusz 4 és plusz 3 fok között alakul a hőmérséklet, fagy már csak keleten, északkeleten várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában plusz 3 és 8 fok között alakul, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Borsod-Abaúj-Zemplén megye keleti felén azonban csak 0 fok körül valószínű.

Jéghegy születik a Balatonon

A Balaton dél partján az orkán erejű szél elkezdte jégheggyé formázni a befagyott tó tetején úszó jégtáblákat, ahogy ez az alábbi videón is látható:

Címkék:
utazás, időjárás, jég,