Kemény drágulásra számíthatnak a busszal utazók

Nagy Bálint2014. november 14. 14:21

Kemény áremelésekre lehet számítani a távolsági buszjáratokon, ha a kormány a buszokra is kiterjesztené a megtett úttal arányos elektronikus útdíjfizetést.

Nincs könnyű dolgunk, ha Varga Mihály legutóbbi nyilatkozatát szeretnénk értelmezni. A nemzetgazdasági miniszter néhány napja az M1, "Az Este" c. műsorában úgy fogalmazott,

Ha mondjuk a kötelező matricát kiterjesztjük nemcsak a tehergépjárművekre e-útdíjnál, hanem a buszokra is, akkor máris ennek a pénznek egy része beszedhető

- magyarázta Varga, miért vár 40 milliárdos többletbevételt az e-útdíjból a jövő évi költségvetésben.

A nyilatkozat azért tűnik kissé zavarosnak, mivel a jelenleg hatályos szabályozás már előírja a 3,5 tonnát meghaladó össztömegű autóbuszoknak, lakóautóknak és személygépkocsiknak bármilyen vontatmánnyal az e-matrica meglétét (B2 díjkategória). Ennek fényében tehát vélhetően arra gondolhatott a miniszter, hogy

e-matrica helyett a B2 kategóriára is a megtett úttal arányos elektronikus útdíjfizetés (HU-GO) vonatkozik majd 2015-től.

Ez agyonvághatja a busztársaságokat!

Ahogy jelenleg a hazai személyszállítási közszolgáltatás díjába beépül az e-matrica költsége, úgy simán elképzelhető, ha a megtett díjjal arányos útdíjat is tovább hárítják a szolgáltatók a fogyasztókra. Ugyanakkor az ingázó járatoknál az időarányos matrica költsége fajlagosan csak alig jelenik meg a menetdíjban (egy éves matricával a busz annyiszor fordul, ahányszor csak akar), viszont a megtett úttal arányos rendszer már jókora költségteher-növekedést jelentene a szolgáltatóknak.

Erre a lehetőségre tegnap a TV2 Tények c. műsorában Járku Tamás, a Trans Tour Kft. tulajdonosa is felhívta a figyelmet. Mint mondta, ha útdíjat kell fizetniük, biztos, hogy emelik majd a jegyárakat, mivel a közszolgáltatási szféra nem bírja el az e-útdíj emelését. Kiemelte, a módosítás

10-20 százalékos díjemelést mindenképpen követelne.

A nyíregyházi buszos társaság több járatot is indít a város és Budapest között. Járku kiemelte, főként nyugdíjasok és diákok utaznak velük, akik viszont nem fizetnek majd a drágább jegyekért. Így viszont várhatóan utasszám-csökkenéssel kell majd számolniuk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mégis mit jelent 20 százalék?

Bár tisztában vagyunk vele, hogy a személyszállítási közszolgáltatás díjait törvény szabályozza, illetve az állami vállalatok esetében egyéb szabályozás is érvényben van, a Pénzcentrum mégis eljátszott a gondolattal, hogy a Volán hivatalos díjszabásában hogyan is nézne ki egy 20 százalékos áremelés. Meglepő eredmények jöttek ki.

Loading...

 

Címkék:
utazás, varga-csomag, e-útdíj, varga, hu-go,