Németországban is fizetős lehet az autópálya

Pénzcentrum/Index.hu2014. október 31. 15:38

2016-tól nagy valószínűséggel útdíjat kell fizetnitehetik a német autópályák után. Várhatóan a magyarhoz hasonló elektronikus matricákkal fizethetünk majd az úthasználatért.

A német közlekedési tárca csütörtökön benyújtott javaslata szerint 2016-tól fizetős lehet az autópálya-használat, de nemcsak a külföldiek, hanem a németeknek is, igaz, ők leírhatnák az összeget a gépjárműadóból.

Az Alexander Dobrindt közlekedési és digitális infrastruktúráért felelős miniszter által ismertetett beadvány szerint a díj mértéke a motor hengerűrtartalmán, a használt üzemanyagon és az autó környezetvédelmi besorolásán is múlik majd, annál alacsonyabb lesz, minél környezetbarátabb az autó. Az elektronikus matricákból 10 napos, 2 hónapos és 1 éves verzió lesz majd, utóbbi maximum 130 euróba (40300 forint) kerül majd.

A minisztérium a külföldiektől évente 700 millió euróra számít majd, melyből a rendszerüzemeltetési költségek levonása után nagyjából 500 millió euró kerülhet a költségvetésbe.

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék:
autópálya, autópályamatrica, németország,