Újabb részletek érkeztek a Városligeti gigaberuházásról

Pénzcentrum/InfoRádió2014. október 30. 11:32

Jővő áprilisra összeáll a teljes kép az öt új múzeumi épületről, amely a Liget Budapest projekt része lesz - jelentette be az InfoRádió Aréna című műsorában a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa. Baán László tarthatónak látja a múzeumi negyed 2018 tavaszi átadását. Beszélt a Szépművészeti Múzeumban péntektől látogatható Rembrandt-kiállításról is.

A végéhez közeledik a városligeti múzeumi negyed új épületeire kiírt tervpályázat elbírálása - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

Egy hónap múlva lesz a nemzetközi zsűri ülése ismét, ahol döntenek minden egyes épület esetében a győztesről és a helyezettekről, tehát most már finisben vagyunk. Most adják be rövidesen a második fordulósok a végső, mélyebben kidolgozott épületterveket, rajzokat, ez alapján dönt majd a zsűri

- fogalmazott a miniszteri biztos.

A Városliget zöldterületének fejlesztésével párhuzamosan öt új, legfeljebb 25 méter párkánymagasságú múzeum épül a park szélein és a Városligetben lévő, de elbontásra ítélt épületek helyén. A Néprajzi Múzeum, a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum az Ötvenhatosok terén, a Magyar Zene Háza a ma már romos Hungexpo épületek helyén, az Új Nemzeti Galéria pedig a Petőfi Csarnok helyén épül fel 2018 tavaszáig.

Baán László kiemelte: négy épület esetében minden bizonnyal eredményt hirdetnek majd, az új Nemzeti Galéria esetében azonban a zsűri azt mondta, hogy nem érkezett igazán kiemelkedő pályamű.

Baán László beszámolt arról, hogy ezúttal egy meghívásos pályázatot írnak ki.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Megkerestünk és nagyon pozitív visszhangot kaptunk néhány világhírű tervezőtől, a nevek egy hét múlva nyilvánosak lesznek. 5-6 eleve meghívott tervezőiroda lesz a pályázatnál, és 4-5 helyre lehet pályázni. A referenciák alapján tehát összesen 10 meghívottal kell számolni

- tette hozzá.

A Szépművészeti Múzeum főigazgatója szerint tartható a Liget Budapest 2018-as átadása.

A Városliget fejlesztése már idén elkezdődött, a megnövelt költségvetésből gazdálkodó Főkert több ezer új növényt ültetett ki a parkba, elindult a Városligeti-tó rehabilitációja és vízminőségének javítása, megújult a leromlott állapotú padok nagy része, és még idén felújítják az Iskolások játszóterét, de 200 új hulladékgyűjtő is kikerül a ligetbe, ahol a járdák burkolatának javítása, cseréje is megtörténik majd.

Baán László beszélt a Szépművészeti Múzeumban péntektől látogatható Rembrandt-kiállításról is. A tárlat több mint 100 festő 178 alkotását vonultatja fel. A közönség húsz Rembrandt-művel és három Vermeer-festménnyel találkozhat.

Címkék:
utazás, városfejlesztés, városliget, városliget projekt,