Ez az alkalmazás nagyon hasznos lehet a budapestieknek

Pénzcentrum2014. szeptember 19. 17:30

Elkészült a FUTÁR Utazástervező okostelefonra és tabletekre kifejlesztett alkalmazása. Az új és ingyenes szolgáltatás valós idejű útvonaltervezést tesz lehetővé, valamint térképes jármű-megjelenítésre is alkalmas. Az okostelefonra készített verzió működik iPhone és iPad (iOS) mellett Android és Windows Phone felületen egyaránt. A forgalmasabb megállókban megismert kijelzők adatai így a mobiltelefonokon minden BKK-megállóban elérhetők mostantól.

A Budapesti Közlekedési Központ az asztali számítógépek után okostelefonon és tableteken is elérhetővé tette a FUTÁR utazástervezőjét, amelyet pénteken nyilvános próbaüzemre bocsátanak. Az új útvonaltervezőt teljes mértékben integrálták az új forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszerükbe, a FUTÁR-ba, webes verziója pedig a BKK honlapján érhető el - derül ki a társaság közleményéből.

Az alkalmazás elérhetővé tételével lényegében lezárul a FUTÁR-projekt, melynek keretében az összes felszíni tömegközlekedési járművet informatikai hálózatba kapcsolták, műholdas megfigyeléssel látták el. Az új informatikai rendszerrel

a diszpécserek valós időben követik és irányítják a járműveket, gondoskodnak egyenletességükről és bármilyen zavaresemény kezeléséről.

Az így beérkező információkról pedig több mint 250 helyen kijelzőkön és az interneten, mobilapplikáción és sok más csatornán tudjuk tájékoztatni utasaikat. A program vezérli az összes felszíni jármű hangos és vizuális tájékoztatási rendszerét is.

Mivel a metrók és a hévek nem részei a FUTÁR-nak, a tervezett menetrendjüket veszi figyelembe az utazástervező. A Combino villamosokat várhatóan 2015-ig a szállítónak fedélzeti egységgel kell felszerelnie, ezért a 4-es és 6-os villamosra tervezett, menetrendi információkat használ a rendszer, azonban ez az utazástervezést nem befolyásolja, tekintettel a körúti villamosok, sűrű, 2-3 perces követésére.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A rendszer nyilvántartja az esetleges menetrendi eltéréseket is, ezért utazás közben az újratervezés is megoldható. Az okostelefonra készített és tabletre is optimalizált verzió működik iPhone és iPad (iOS) mellett Android és Windows Phone platformon is.

 

Címkék:
utazás, közlekedés, bkk, Budapest, forgalomirányítás,