A külföldi kártyahasználat 10 aranyszabálya: sokan elrontják

Pénzcentrum2014. augusztus 16. 10:00

Egyre több magyar használja külföldi utazásánál a bankkártyáját. Az persze kérdés, hogy mennyire éri ez meg, az viszont biztos, hogy van néhány alapszabály arra, hogyan vigyázzunk bankkártyánkra, hitelkártyánkra nyaralásunk során.

1. Biztonsági okokból jelentsük be előre bankunknak (például a telefonos ügyfélszolgálaton) a kártya tervezett külföldi használatát, azt, hogy mely országokban, mikor tervezzük használni.

2. Indulás előtt ellenőrizzük számlánk egyenlegét, nehogy kellemetlen meglepetések érjenek minket.

3. Utazás előtt mindig ellenőrizzük kártyánk érvényességi idejét, mert a lejárt plasztik egy távoli országban sokkal kellemetlenebb lehet, mint itthon.

4. Írjuk fel bankunk külföldről is hívható telefonos ügyfélszolgálatának számát: így azonnal tudunk intézkedni, ha eltűnne a bankkártyánk.

5. Nézzünk utána, milyen árfolyamon számol bankunk kártyás fizetésnél, érdeklődjük meg azt is, milyen díjakat számolnak fel külföldi készpénzfelvételnél.

6. Utazás előtt állítsunk be készpénzfelvételi és vásárlási limitet. Olyan keretet határozzunk meg, amelyet biztosan nem lépnénk túl napon belüli költéseinkkel, nehogy kellemetlen perceket éljünk át például egy drágább szuvenír vásárlása során valamelyik helyi üzletben.

7. Ha eddig nem tettük volna, most állítsunk be sms-értesítést, így minden tranzakcióról tudomásunk lesz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

8. Amennyiben a kártyás fizetésnél az aláírását is kérnek, lehetőleg mindig olvassuk el figyelmesen, mit írunk alá.

9. Külföldön is biztonságosabb, ha egy bevásárlóközpontban veszünk fel pénzt, vagy ha egy bankfiók előterében elhelyezett automatát használunk. Külföldi utazásnál is bátran használjuk vásárlásra a kártyánkat: Európában a vásárlások több mint 90 százaléka chip-alapon, azaz kimondottan biztonságos módszerrel történik.

10. Mindig ellenőrizzük a bizonylatot fizetés, vagy készpénzfelvétel után.

 

Címkék:
utazás, bankkártya, külföld,