Az átverős pénzváltók 6 trükkje: így kopasztanak meg a csencselők

Pénzcentrum2014. augusztus 13. 11:04

Nem múlik el nyaralási szezon úgy, hogy ne érkeznének hírek átverős valutaváltókról. Ezek a bűnözők általában a hivatalos váltók közvetlen közelében figyelik ki áldozataikat, és jóval kedvezőbb árfolyamot ajánlanak - a tranzakció azonban szite mindig komoly buktával végződik.

A XIV. kerületi Rendőrkapitányság eljárást indított csalás vétség elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

Az elkövető 2014. június 24-én egy, az Örs Vezér téren található bevásárlóközpont pénzváltója mellett egy nőnek kedvező pénzváltást ajánlott. A sértett az ígért összegnek azonban csak a töredékét kapta meg.

Konkrétan őt keresik a zsaruk:

A hat alaptrükk:

A Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesületéhez (MPOE) rendszeresen érkeznek jelzések átverős pénzváltókról. Ezek általában úgy csalják lépre az áldozatokat, hogy a váltóhelyeknél ráígérnek az árfolyamokra (például jóval olcsóbban vehetünk náluk eurót, mint a hivatalos árfolyam). A hiszékeny vásárlókra minden esetben kevesebb pénzt, vagy teljesen értéktelen valutákat sóznak, vagy a forgalomból már kivont bankjegyekkel trükköznek. Az is előfordul, hogy egy kötegben adják oda a pénzt, majd eltűnnek, mielőtt az áldozat átszámolhatná azt (és természetesen rájön, hogy nincs meg az ígért összeg). Néha a tizedesvesszővel játszanak: megegyeznek az ügyféllel abban, hogy 312 forintért vesznek tőle eurót. A számológépükbe azonban már 310,2-es árfolyamot írnak be.

Valutát csak olyan, engedéllyel rendelkező irodában váltsunk,

  • amely jól látható MNB (PSZÁF) által kiadott engedéllyel rendelkezik;
  • ahol jól követhető, hogy a pénzváltó mely hitelintézet (Bank, Takarékszövetkezet) ügynöke;
  • ahol az árfolyamok és kedvezmények jól láthatóan, nem megtévesztő módon vannak kitéve; (Megtévesztés módja: a kedvezményes árfolyamhoz tartozó összeghatár általában szinte olvashatatlanul apró betűs, vagy szerkesztésében nem feltűnő) Ez főleg, a népszerű turista célpontok közelében működő, megjelenésében bizalomkeltő néhány irodára jellemző;
  • a kezelési költség az irodában és a bizonylaton is megfelelően fel van-e tüntetve.

Fontos tudnunk, hogy

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
a pénzváltó minden ügyletről köteles bizonylatot kiállítani.
  • A megbízható, legálisan működő helyeken az árfolyamot jól látható monitoron mutatják az ügyfelek felé. Ha ezt rendben találjuk, akkor adjuk csak át a pénzt.
  • Soha ne távozzunk anélkül, hogy megszámoltuk volna a váltott pénzt, mert utólagos reklamációval nem valószínű, hogy sikerrel járunk.
  • A kapott bizonylatot, mindenképp vegyük át és ellenőrizzük, hogy a kapott összeg megegyezik-e a bizonylaton szereplő összeggel. Ha a kapott számla nem tartalmazza a cég illetve a tranzakció adatait valamint az úgynevezett JIR és ZKI kódokat, akkor az valószínűleg nem volt hivatalos ügylet.

Címkék:
utazás, megtakarítás, valuta, pénzváltás, pénzváltó, kivont bankjegyek,