Összekötnék a 2-es metrót és a gödöllői HÉV-et

Pénzcentrum2014. július 30. 18:33

Az InfoRádió értesülése szerint hamarosan elkészül a megvalósíthatósági tanulmánya annak a hosszú ideje tervezett projektnek, amely a 2-es metrót és a gödöllői HÉV-et kötné össze.

A fejlesztésről korábban elemzést készítő Városkutatás Kft. ügyvezetője az InfoRádióban elmondta: "az elmúlt 20-25 évben, körülbelül 40 százalékkal nőtt a gödöllői HÉV térségben érintett települések lakosságának létszáma. Nagyon erős volt a szuburbanizáció, ugyanakkor a közlekedési infrastruktúra semmilyen módon nem követte le ezeket a változásokat. Ekés András szerint ebből az is következik, hogy a gödöllői HÉV ma nagyjából azt a szolgáltatási szintet hozza, amit 30 évvel ezelőtt. "Elavult az infrastruktúra, a járműpark, ezeknek a cseréje mindenképpen szükséges."

A szakértő hozzátette: "körülbelül 10 évvel ezelőtt született meg az az ötlet, hogy ha hozzányúlunk ehhez az infrastruktúrához, akkor kössük össze a 2-es metróval a gödöllői HÉV-et, ezzel megspórolható az átszállás az Örs vezér terén és komoly időnyereség érhető el, akár 10-12 perccel is csökkenhet a menetidő Gödöllőről Budapest belvárosába."

A Városkutatás Kft. ügyvezetője szerint nagyon előnyös lenne, ha ezzel az alternatívával a közösségi közlekedés meg tudná szólítani azokat az utazókat, akik egyelőre az autót választják.

A legfontosabb ennél a beruházásnál, hogy meglegyen a forrása - hangsúlyozta Ekés András. A cég becslése szerint, ha megvan a forrás, akkor ütemezetten, 4-5 év alatt az ötlet megvalósítható. "Kérdéses ugyanakkor, hogy a projektet miből lehet finanszírozni. A 2014-2020-as időszakban, a városi és elővárosi közlekedésre fordítható források rendkívül végesek, nagyon sok projekt áll sorba ezekért a pénzekért" - tette hozzá Ekés András.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szakértő kiemelte: nagyon fontos olyan járműveknek a beszerzése, amelyek képesek a jelenlegi metró és az átépített HÉV pályáján is közlekedni.

 

Címkék:
utazás, hév, metró, Budapest, városfejlesztés, urbanizáció,