Megbuggyant az időjárás: rég láttak ilyet a meterológusok

Magyar Nemzet2014. július 26. 15:03

Nem mindennapos hőmérsékleti kép jellemzi Európát és hazánkat. Meglepő értékek, záporok és zivatarok borzolják a kedélyeket.

Stockholmban napközben melegebb van, mint Rómában, de még Lisszabonban is több fokkal hűvösebb az idő, mint Helsinkiben. Olaszországban a nyárra nem jellemző zivatarok mérséklik a felmelegedést, Portugáliában pedig az óceán felől fújó szél. A skandináv hőhullámot már napok óta egy nagyméretű, szubtrópusi eredetű, meleg levegővel kitöltött anticiklon okozza, ami Svédországban és Finnországban nagy területen 30 fok körüli hőmérsékletet eredményez. Skandinávia mellett a Brit-szigeteken is beköszöntött az igazi nyár: a többnyire napos időben 25, 30 fokot regisztráltak még a borús, szeles és nyirkos időjárásáról ismert Skóciában is. Németországban, Lengyelországban egy nagyobb felhőtömb még sokfelé kiadós esőt és hűvösebb időt okozott.

Magyarországon szombaton a gomolyfelhő-képződésből nagyobb eséllyel az Északi-középhegység térségében, északkeleten, valamint a Dunántúl délnyugati, nyugati tájain alakul ki helyenként záporeső, zivatar. Az éjszakai órákban a nyugati, délnyugati tájakon lesz több a felhő, egy-egy zápor, zivatar továbbra sem zárható ki. Vasárnap az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett hosszabb-rövidebb időre mindenütt kisüt a nap, majd dél felől zártabb felhőzet is sodródik fölénk. Délelőtt még csak helyenként, délutántól már egyre többfelé várható zápor, zivatar. Az intenzívebb zivatarokat felhőszakadás, jégeső is kísérheti. A keleti, délkeleti szél napközben megélénkül. Zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökések is lesznek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 25 és 32 fok között valószínű, délnyugaton lesz a hűvösebb idő.

 

Címkék:
utazás, időjárás,