Indul a Budai fonódó villamoshálózat kivetelezése

Pénzcentrum2014. július 4. 18:27

Lezárult a Budai fonódó villamoshálózat közbeszerzési eljárása, hamarosan megkezdődhetnek a munkálatok. Az eljárás lezárásával döntő közelségbe került, hogy új, átszállásmentes észak-déli irányban egész Budát átszelő vonalak jöjjenek létre.

Eredményt hirdettünk a Budai fonódó villamoshálózat kivitelezésére tavaly decemberben kiírt közbeszerzési eljárásban, így - a tender lezárását és a kivitelezési szerződés megkötését követően - hamarosan megkezdődhet a jelenleg széttagolt budai villamosvonal-hálózat egységesítésének kivitelezése. Az eljárás lezárásával döntő közelségbe került, hogy új, átszállásmentes észak-déli irányban egész Budát átszelő vonalak jöjjenek létre. A fejlesztés eredményeként a korábbi 17-es villamos és három budai járat (19, 41 és 61) vonalának összekötésével hosszú, észak-déli irányban egész Budát átszelő villamosvonalak jönnek létre, és Óbudáról átszállás nélkül juthatunk el a Széll Kálmán térre, a BAH-csomóponthoz, illetve Kelenföldre, vagy éppen Albertfalvára. A munkákhoz szorosan kapcsolódik Széll Kálmán tér fejlesztésének programja is.

A Fővárosi Önkormányzat közlekedésszervezőjeként a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a villamoshálózat Bem rakparti ága tekintetében a nettó 4,4 milliárd forintos ajánlatot beadó BEM Tram Konzorciumot hirdette ki nyertesnek. A kivitelezés során új villamosvágányt építünk a Germanus Gyula park és a Batthyány tér között. A villamosok az új Germanus Gyula parkban létesülő megállóhelyet elhagyva haladnak majd át a Margit híd alatt, ahol az addig egymás mellett haladó vágányok egy rövid szakaszon "egymásba fonódnak" (azaz a kétirányú villamosforgalmat egy vágány szélességben vezetjük el), ezáltal nem csökken lényegesen a jelenlegi közúti kapacitás. Az alsó rakparti lehajtó és a Margit hídi felhajtó között a pálya áttér a Duna felőli oldalra, majd a kerékpárút mellett halad a Batthyány tér felé, a Bem téren pedig új megállót létesítünk. A rakparton lévő fasor kivágása ezzel a vonalvezetéssel nem szükséges. Mindezen felül a Germanus Gyula parkot is megszépítjük. Az új városi vasúti nyomvonal létesítéséhez számos közmű, egyebek mellett vízvezeték, csatorna, elektromos és távközlési kábelek kiváltása szükséges.

A Margit körúti ág kivitelezésével - azaz a már nem közlekedő 17-es és a 4-6-os villamos vonalának összekötésével, a Török utcai és a Frankel Leó utcai új megállóhelyek megépítésével, valamint a 17-es eddigi villamospályájának felújításával a Margit hídtól a Tímár utcáig - a nettó 8,2 milliárd forintos ajánlatot beadó ÓBUDA Tram Konzorciumot bízzuk meg és hirdettük ki az eljárás nyertesének. A vágányépítésen túl a kivitelező feladata a megállóhelyek és az áramellátás korszerűsítése, a kapcsolódó út- és közműépítési, forgalomtechnikai, műtárgyépítési munkák elvégzése. Átépül a Frankel Leó utca és a Török utca csomópontja, valamint megszépül az ott található kis tér csakúgy, mint a Zsigmond tér, mely az új forgalomtechnikai renddel egy letisztult, tágas térré válik majd. A felújítást követően a villamosvonal megállóhelyei a Margit híd és a Tímár utca között, továbbá a Váradi utcánál, és a Vörösvári úti végállomáson akadálymentesekké válnak, a villamosvonal környezete pedig új arculatot kap ezen a szakaszon, köszönhetően a "faltól falig" történő felújításnak.

 

Címkék:
közlekedés, bkk, villamos,