Megint megviccel minket az időjárás: ez várható hétvégén

MTI2014. május 16. 17:01

Szombaton és vasárnap még kialakulhat zápor, zivatar, de nagy területen jelentős csapadékra már nem kell számítani. A fokozatosan gyengülő ciklon vasárnapra elhagyja térségünket.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek éjfélig szóló veszélyjelzése szerint Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében másodfokú, Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a nap folyamán várható jelentős mennyiségű csapadék miatt. Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Tolna és Pest megyében, valamint a fővárosban felhőszakadás miatt van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. Ezeken a területeken rövid idő alatt hullhat 25-30 millimétert is meghaladó csapadékmennyiség.

A viharos erősségű szél miatt péntekre Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Mindemellett a Balatonnál és a Velencei tónál is másodfokú viharjelzés érvényes, mivel magas és hosszú hullámok várhatók. Csónak és vitorlás nem közlekedhet.

Szombaton több-kevesebb napsütésre, erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, az északnyugati területek kivételével több helyen alakulnak ki intenzív záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadás is lehet. A Dunántúl nyugati felében a kezdetben viharos északnyugati szél mérséklődik, de még szombaton is lehetnek erős széllökések. Másutt mérsékelt, illetve élénk déli, majd délnyugati szélre számíthatunk.

 

Címkék:
utazás, időjárás, viharjelzés,