Itthon is terjed a trükk: így foszthatnak ki a magyar utakon

Pénzcentrum2014. március 20. 11:27

Újabb trükkös bűnesetről szóló videó terjed vírusként az interneten. A felvétel tanúsága szerint bűnözők életveszélyes módszerrel próbálnak áldozatuktól pénzt kicsalni. A magyar megosztások és hozzászólások szerint a trükkel már hazánkban is próbálkoznak. Utánajártunk, mi az igazság.

Vírusként terjed a közösségi oldalakon az alábbi videó. A felvétel tanúsága szerint bűnözők kisebb balesetet szimulálnak, majd a rendőrséget megkerülve, pénzt követelnek a valódi áldozattól. Bár a videó nem Magyarországon készült, a magyar megosztások és hozzászólások szerint a trükkel már hazánkban is próbálkoznak.

Mivel kíváncsiak voltunk, igaz-e a híresztelés, miszerint a módszert már a hazai bűnözők is előszeretettel alkalmazzák, ezért a felvétellel megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK). Az ORFK Kommunikációs Szolgálatánál megkeresésünkre elmondták:

"A megadott linken látható cselekményhez hasonló bűncselekmény Magyarországon történő elkövetéséről a rendőrségnek nincs tudomása."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bár a magyar rendőrség egyelőre tehát nem találkozott hasonló bűncselekménnyel, nem árt azonban résen lenni. Éppen ezért fontos újra és újra tisztázni, hogy baleset esetén milyen jogai/kötelezettségei vannak az érintett feleknek. Mint ismert, a közúti balesettel érintett jármű vezetője által követendő szabályokat a közúti közlekedés szabályairól szóló rendelet határozza meg. Az alábbiakban ezeket a szabályokat gyűjtötte egy csokorba a Pénzcentrum.hu.

Mit kell tennem, ha karamboloztam?

  • A balesettel érintett jármű vezetője köteles a járművel azonnal megállni, a baleset folytán megsérült vagy veszélybe került személy részére segítséget nyújtani és az esetleges további balesetek elkerülése érdekében minden tőle telhetőt megtenni.
  • Ha a baleset halált vagy személyi sérülést okozott, a balesetről a rendőrhatóságot (a legközelebbi rendőrt) haladéktalanul értesíteni kell és a lehetőséghez képest gondoskodni kell a nyomok megőrzéséről; a helyszínt csak az intézkedő rendőr engedélyével szabad elhagyni. Ha a baleset veszélyes anyagot szállító járművel következett be, a balesettel nem érintett járművek vezetőinek is haladéktalanul értesíteni kell a rendőrhatóságot (a legközelebbi rendőrt) a balesetről, közölni kell a jármű narancssárga alapszínű tábláján feltüntetett számokat.
  • Ha a rendőrhatóság értesítése az előző pontban foglalt rendelkezés értelmében nem kötelező, de valamelyik érdekelt a baleset miatt rendőri intézkedést kíván és a rendőrhatóságot (a legközelebbi rendőrt) haladéktalanul értesíti, a balesettel érintett járművek vezetőinek a rendőri intézkedést meg kell várniuk.
  • A rendőrhatóság értesítése, illetve rendőri intézkedés hiányában a balesetben érintettek kötelesek személyazonosságukat egymás számára, kölcsönösen hitelt érdemlően igazolni és megnevezni azt a biztosítót, amellyel a járműre felelősségbiztosítási szerződést kötöttek. Ha a baleset folytán megrongálódott jármű vezetője nincs jelen, a károkozó köteles személyi adatait és biztosítója nevét erre alkalmas módon a helyszínen hátrahagyni és az esetet a felelősségbiztosítási jogszabályok rendelkezéseinek megfelelően a biztosítónak bejelenteni.
  • Ha - az előző pontok alapján - rendőri intézkedés válik szükségessé, a rendőri intézkedés megtörténtéig a vezetőnek szeszes italt fogyasztania tilos.
  • Személysérülést okozó baleset és jármű kigyulladás esetében a balesettel nem érintett járművek vezetői is kötelesek a tőlük elvárható segítséget nyújtani. A jármű vezetője a segítségnyújtáshoz a járművön készenlétben tartott elsősegélynyújtó felszerelést, valamint a tűzoltó készülékkel ellátott jármű vezetője a tűzoltó készüléket a kigyulladt jármű oltásához köteles használni, illetve a segítségnyújtó rendelkezésére bocsátani.
  • A forgalom zavartalanságát - a lehetőséghez képest - baleset bekövetkezése esetén is biztosítani kell.

Címkék:
utazás, csalás, csaló, bűnöző, trükközés, trükk,