Brutális havazás: lezárták a magyar határátkelőket

Pénzcentrum2014. február 1. 17:33

A szerbiai hatóságok szombaton 13 órától megtiltották az országukba belépő személy- és teherforgalmat valamennyi Csongrád megyei határátkelőn a havazás miatt. Később a Bács-Kiskun megyei határátkelőket is lezárták. A katasztrófavédelem arra kéri a Szerbiába készülőket, hogy ne induljanak útnak, a már úton lévők pedig kerüljék el a magyar-szerb határátkelőket. A Külügyminisztérium pedig az Ausztriába induló és az ott tartózkodó magyarokat figyelmezteti a kritikus időjárás miatt. Belföldön az ónos eső miatt a katasztrófavédelem azt kéri, senki ne induljon útnak.

A közlemény szerint az intézkedés visszavonásig érvényes. A magyar rendőrök a határátkelőhelyek előtt már tájékoztatják az utazókat az intézkedésről - mondta el a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A Csongrád megyei kamionparkolók megteltek, mintegy ötszáz tehergépjármű várakozik bennük. A rendőrség visszatérően ellenőrzi a parkolókban hagyott járműveket. A szerbiai határrendőrség egyelőre nem adott tájékoztatást arról, hogy mikor indulhat meg ismét a forgalom - áll a közleményben.

A Csongrád megyében található határátkelők lezárását követően a Bács-Kiskun megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletese közölte, nemcsak Csongrádban, hanem már a bács-kiskuni határátkelőkön sem lehet belépni Szerbiába. A tilalom a személy- és teherforgalmat egyaránt érinti, az intézkedés visszavonásig érvényes. Késő délután a katasztrófavédelem arra kérte a Szerbiába készülőket, hogy ne induljanak útnak, a már úton lévők pedig kerüljék el a magyar-szerb határátkelőket.

Ausztriában is kritikus a helyzet

A kritikus időjárási helyzet miatt az Ausztriába induló és az ott tartózkodó magyarokat figyelmeztette szombaton a Külügyminisztérium. A tárca közleményében jelezte, hogy az elmúlt napok folyamatos havazása miatt kritikus helyzet alakult ki Ausztria több régiójában, elsősorban az ország déli részén. Tirolban és Karintiában több települést is elzárt a hó a külvilágtól, a mentési munkálatok során többen életüket vesztették.

Az autópályák döntő többsége járható, a déli tartományokban szombaton megindult a közlekedés a vasútvonalakon, de csökkentett üzemmódban - közölték. A Külügyminisztérium hangsúlyozta azt is, hogy Karintiában és Tirolban a legmagasabb szintű, míg a többi tartományban is jelentős lavinaveszélyre figyelmeztetnek a hatóságok.

A helyzet átmenetileg ugyan javulhat, a meteorológusok azonban a következő napokban ismét jelentős havazással számolnak, immár a keleti tartományokban is. A Külügyminisztérium ezért azt javasolja, hogy aki Ausztriába indul vagy ott tartózkodik, folyamatosan kövesse figyelemmel a híreket, és tájékozódjon az időjárási és közlekedési honlapokról.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Belföld: a katasztrófavédelem azt kéri, senki ne induljon útnak

A katasztrófavédelem nyomatékosan kéri, hogy azokon a területeken, ahol ónos esőre lehet számítani, a fokozott balesetveszély miatt senki ne induljon útnak. Akik pedig már úton vannak, rendkívül körültekintően közlekedjenek, és ha kell, arra alkalmas helyen álljanak meg - írta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szombat esti közleményében.

Emlékeztettek, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat az ónos eső miatt a legmagasabb fokú, piros riasztást adta ki Zala és Vas megye teljes területére, valamint Bács-Kiskun, Tolna, Baranya és Győr-Moson-Sopron megye több járására.

 

Címkék:
utazás, havazás, időjárás, ítéletidő, tél,