Jön a hó! Készültségben a fél ország

MTI2014. január 24. 09:03

Az ország tíz megyéjében van érvényben első-, vagy másodfokú figyelmeztetés a várható jelentős mennyiségű hó, hófúvás miatt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint a télies időjárással összefüggésben péntek reggel 5 órakor az országos operatív törzs is megkezdte munkáját.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken kora reggel az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Baranya, Somogy és Zala megyében a havazás és a hófúvás miatt is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken 24 óra alatt 20 centiméternél is több hó hullhat, s a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. Tolna megyére a havazás miatt első-, a hófúvás miatt viszont ugyancsak másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Egy napon belül 10 centimétert meghaladó hó hullhat még Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Vas és Veszprém megyében. Ezért ezekre a területekre citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezek közül Bács-Kiskun, Fejér, Vas és Veszprém megyében a hófúvás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Mint írták: a reggeli órákban a havazás zónája tovább terjeszkedik északkelet felé, átterjedve az Észak-Dunántúl és az Alföld egy jelentős részére. Délelőtt a délnyugati megyékben lehet intenzív a havazás. Délután az erősebb intenzitású hóesés átterjed az Alföld déli felére is. A nap során összességében a Sopron-Szolnok-Debrecen vonaltól délre alakulhat ki összefüggő hótakaró, amelynek vastagsága dél, délnyugat felé növekszik majd. Általában 2-10 centiméteres hóréteg alakulhat ki, de a Balatontól délre és az Alföld déli felén 10-20 centiméteres, Zala, Somogy és Baranya megyében akár 20 centimétert jóval meghaladó hótakaró is lehet péntek éjfélig.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A folyamatosan élénkülő északkeleti szél a Dunántúl déli felében és Bács-Kiskun megyében hordhatja a havat, emelhet hótorlaszokat - írta a meteorológiai szolgálat.

Címkék:
utazás, havazás, időjárás, ,