Figyelem! Jön a havazás, akár 30 cm is eshet

Pénzcentrum2014. január 23. 14:13

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint péntekre virradóra délnyugat felől kiterjedt csapadékrendszer éri el az országot. Az északkeleti megyéket leszámítva sokfelé várható csapadék: a kezdeti esőt, illetve a déli megyékben az ónos esőt egyre inkább havazás váltja fel.

Nagyjából a Sopron-Budapest-Debrecen vonaltól délre jelentős hótakaró alakulhat ki. A megerősödő északkeleti szél a hóval borított tájakon hófúvást okoz, amely délnyugaton magas hótorlaszok kialakulásához vezethet - közölte a meteorológiai szolgálat.

Mekkora hóra számítsunk?

Az Időkép.hu előrejelzése szerint a várható hómennyiségre egyelőre csak becsléseket lehet adni, de a legvalószínűbbnek jelenleg az látszik, hogy a Dunántúl déli, délnyugati tájain hullhat a legtöbb hó, itt szombat estig helyenként 20 cm körüli, de egyes helyeken akár 30 cm-nyi hó is eshet. Máshol 5-15 cm közötti friss hó várható, a legkisebb mennyiséget az északi tájakon mérhetjük, itt helyenként 5 cm alatt maradhat a lehulló hó mennyisége. Délkeleten a csapadéknak csak része várható hó formájában. A legtovább a keleti tájakon tart majd ki a havazás, itt várhatóan vasárnap napközben szűnhet meg a csapadékhullás.

A katasztrófavédők is figyelmeztetnek

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) mindenkitől azt kéri, tegye meg a szükséges óvintézkedéseket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hajdu Márton, az OKF szóvivője az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: a téli közlekedés során csúszós, jeges utak, hótorlaszok, lezárt útszakaszok és csökkent látótávolság nehezítik a vezetést. Fontos tájékozódni az aktuális meteorológiai és útviszonyokról, továbbá csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival szabad elindulni. Készülni kell arra, hogy a gépjármű elakadhat, a jármű felszereléseit, illetve az öltözetet ennek megfelelően tanácsos összeállítani.


Akik a tömegközlekedést választják, azoknak is fel kell készülniük a késésekre és a megnövekedett várakozási időre. Az intenzív havazás kárt okozhat a közműellátásban, így otthon is számítani lehet egy esetleges áramkimaradásra.

Címkék:
utazás, havazás, időjárás, tél,