Még belföldi utazásra sincs pénze a magyaroknak

Világgazdaság2014. január 3. 08:31

Bár a szállodák szilveszterkor szokás szerint megteltek vendégekkel, ez nem jelenti azt, hogy a magyaroknak lenne pénzük utazásra - írja a Világgazdaság.

Bár az országos adatokra még várni kell, a napilap által megkérdezett szállodák arról számoltak be, hogy a tavalyihoz hasonló magas foglaltsággal zárták a szilveszteri időszakot. A legnépszerűbb városok Budapest mögött Hajdúszoboszló és Eger voltak. A szobákat ilyenkor 15-25 százalékkal magasabb áron lehetett értékesíteni. Főleg három éjszakás csomagokat árultak a szállodák.

A szilveszteri dömpingben a vidéki házakat főleg a hazai vendégeket töltötték meg, de ez csalóka, hiszen alapvetően a magyaroknak változatlanul nincs pénzük utazásra. A KSH statisztikái szerint 2013 első kilenc hónapjában csupán a népesség 30 százaléka vett részt belföldi idegenforgalomban, azaz tett legalább egy alkalommal többnapos belföldi utazást.

A többnapos belföldi utazások száma (11 millió) és a turizmusra fordított idő (48,2 millió nap) tovább csökkent a korábbi évekhez képest, így a 2008-as értékeknek - megközelítőleg - a kétharmadára esett vissza" - közölte a KSH.

 

Címkék:
utazás, turizmus, belföld,