Mindannyian fizetjük az olcsó pesti bérlet árát

Pénzcentrum2013. november 21. 16:02

Számos módosító javaslatot nyújtott be a Parlament költségvetési bizottsága (ami a gyakorlatban a kormány terveit tükrözi) a jövő évi büdzséhez. A legtöbb javaslat átcsoportosításról rendelkezik, de van köztük felettébb érdekes is. A legérdekesebb mindenképp a fővárosi közösségi közlekedésnek szánt plusz 14 milliárd forint. Ez a többlettámogatás pont akkor érkezik, amikor eldőlt, hogy jövőre 10%-kal olcsóbbak lesznek a budapesti bérletek.

Újabb körös módosító javaslatok érkeztek a Parlament előtt fekvő 2014-es költségvetés tervezetéhez. Az egyik legérdekesebb módosításra a fővárosi közösségi közlekedés támogatásának növelése miatt van szükség. A betervezett 10 milliárd forint helyett a kormány 24 milliárd forintot adna a BKV feladatainak ellátására jövőre. Ennek fedezetét egy egyszerű tollvonással oldják meg: 14 milliárd forinttal megemelik az áfabevételre vonatkozó előirányzatot.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a kormány azután döntött a 14 milliárd forintos plusz támogatásról, miután a fővárosi közgyűlés múlt héten döntött a BKK-bérletek árának 10%-os csökkentéséről. Ez alapján úgy tűnik, hogy ez az intézkedés valós fedezet nélkül léphet életbe jövőre, vagyis minden adófizető finanszírozza az olcsóbb bérletet.

Plusz támogatás az önkormányzatoknak

Az eredeti 4 milliárd forintnál 60 milliárd forinttal többet szán a kormány jövőre a települési önkormányzatok adósságkonszolidációjához kapcsolt támogatásokra. Az indoklás szerint "az átvállalásra kerülő ügyletek számának csökkentése érdekében egyes, kisebb összegű, illetve jellegük miatt át nem vállható ügyletek konszolidációját az állam e tételek törlesztési célú támogatással történő előtörlesztésével fogja megvalósítani".

Átcsoportosítások

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A bizottság egy másik módosítója átvezeti a Magyar Közút és az Állami Autópályakezelő közötti feladatátcsoportosítás hatását. Ennek keretében 10 milliárd forintos tőkeemelésben részesül Magyar Közút Nonprofit Zrt., az ÁAK-ból pedig ekkora tőkét von ki az MFB.

A bizottság egyik módosítója 150 millió forintot csoportosít át a "Zánka - Új Nemzedék Központ működésének támogatása" előirányzatról az "Új Nemzedék Jövőjéért ifjúságpolitikai keretprogram" számára.

22,6 millió forintot adna a kormány a magyar-indiai közös KKV Alap felállítására, ennek fedezetét nem jelöli meg a módosítás.

Címkék:
bkk, tömegközlekedés, bérlet, tőkeemelés,