Hőség: vizet osztanak a nagyvárosokban és a vasútállomásokon

MTI2013. augusztus 2. 16:31

A rendkívüli meleg miatt életbe lépett a hőségriasztás. Budapesten és Miskolcon vizet osztanak a városban közlekedőknek, miként a nagyobb pályaudvarokon is. A fővárosi strandok a szokásosnál tovább tartanak nyitva.

Az országos tiszti főorvos utasítása értelmében pénteken nulla órakor életbe lépett a hétfő éjfélig tartó hőségriasztás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban erősödik a nappali felmelegedés. A napi középhőmérséklet eléri, illetve meghaladja a 25 Celsius-fokot.

Pénteken a maximum-hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul. A hétvégén és a jövő hét elején tovább erősödik a hőség, többfelé 37-38 fokig emelkedhet a hőmérséklet. A kánikula várhatóan a jövő hét vége felé érkező markáns hidegfrontig folytatódik.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kér mindenkit, hogy a nagy melegben fogyasszon több folyadékot, vegye igénybe a hűtött helyiségeket. Várhatóan az UV-sugárzás maximuma is eléri a nagyon erős szintet.

A hőségriasztás miatt a Fővárosi Vízművek szombat reggeltől vizet oszt, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. két műszakban locsolja a közutakat, a Főkert pedig folyamatosan ellenőrzi az ivókutakat.

Tarlós István főpolgármester arra kérte a BVK Holding tagvállalatait, segítsenek a fővárosiaknak abban, hogy könnyebben elviseljék a hőséget. A Fővárosi Vízművek szombat reggeltől a hőségriasztás időtartama alatt a Deák téren 10 órától este 18 óráig jégben tárolt zacskós vizet oszt.

A közterület-fenntartó locsolóautói nappal a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket, éjszaka a budapesti főútvonalakat hűtik. A BKV megrendelésére naponta 12 és 17 óra között a meghatározott vonalakon locsolják a villamossíneket, hogy megakadályozzák a vágányok felpúposodását.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő strandok egy órával tovább tartanak nyitva, a strandokon folyamatosan felhívják a fürdőzők figyelmét az erős UV-sugárzásra.

A Főkert Nonprofit Zrt. által használt öntözővíz ivóvíz minőségű, és ha a hőség miatt szükségessé válik, akkor a társaság valamennyi munkatársát meg lehet kérni, hogy nyissák ki a csapot. A Főkert folyamatosan öntözi a kiemelt zöldterületeket, és emellett a játszóterek hűtéséről is gondoskodik. A parki, köztéri szökőkutakban továbbra is tilos a fürdés.

Miskolcon párakapuk felállításával, az utak locsolásával, ivóvíz osztással próbálja enyhíteni a hőséget a városi önkormányzat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Koczák Szilvia a polgármesteri hivatal szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy péntek délutántól Kriza Ákos polgármester Miskolc három forgalmas pontján - a Búza téren, a Villanyrendőrnél és az Újgyőri főtéren - párakapuk felállítását kezdeményezte.

A város számos pontján 16 és 20 óra között locsolják az aszfaltot, és ha szükséges, vízzel hűtik a villamos sínjét - tette hozzá a szóvivő.

A miskolctapolcai barlangfürdő este hét óráig, a selyemréti strandfürdő este nyolc óráig tart nyitva, a városi közlekedési társaság pedig elsősorban klimatizált autóbuszait közlekedteti.

A hőségben folyamatosan mérik a vasúti sínek hőmérsékletét, szükség esetén fokozott pályafelügyeletet vezetnek be, az utasoknak pedig péntektől ismét ásványvizet osztanak a főbb budapesti pályaudvarokon és tizenkét nagyobb vidéki állomáson - tudatta közleményben a MÁV-Start pénteken az MTI-vel.

A hőség miatt a hétvégi kecskeméti repülőnapra is rendkívüli intézkedésekkel készülnek a szervezők: árnyékolókat és párakapukat állítanak fel, és vizet is osztanak a látogatóknak - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken az MTI-vel.

A HM azt kéri, hogy aki a magas hőmérséklet vagy a napsütés miatt rosszul lesz (például fejfájás, szédülés, gyengeség, ájulás, láz), forduljon a szektorokban található, vöröskereszttel jelölt egészségügyi ellátó központokhoz. A szektoron belül a honvédség egészségügyi szakállománya fog járóőrözni, míg a gurulóutak mentén az Országos Mentőszolgálat dolgozói nyújtanak segítséget szükség esetén.

Címkék:
utazás, hőség,