Húszmilliós benzinpénzt kapnak a rekorder képviselők

Pénzcentrum2013. április 4. 09:08

Ha el lehetne autózni a Holdig, akár oda is eljuthatnának a költségtérítési lista élmezőnyében szereplő képviselők abból a pénzből, amit benzinre kaptak.

A Blikk kikérte az Országgyűléstől annak a tíz képviselőnek a nevét, akik a legtöbb költségtérítést vették fel ebben a parlamenti ciklusban idén március 1-jéig.

Valamennyiüknek bruttó 25 és 27 millió forint között utaltak át a kérdéses 34 hónapban, s ebből az üzemanyagköltségeket is fedezni hivatott választókerületi pótlék bruttó 21 és 23 millió forint közt mozgott. Ennek összegét az befolyásolja, hogy milyen messze van a képviselő választókerületének székhelye a fővárostól.

Az első helyen a sátoraljaújhelyi Hörcsik Richárd szerepel, aki 22, 8 millió forintot költött üzemanyagra. Második a mátészalkai Vitányi István (22,7 millió forint), harmadik pedig a baktalórántházi Lipők Sándor (21,8 millió forint).

Mivel a költségtérítés után kell adózni, a lap számításai szerint nettó 13,9 és 15 millió forint közti választókerületi pótlékból gazdálkodhattak az éllovasok. 430 forintos átlagárral számolva ebből 32-35 ezer liter üzemanyag vehető. Hétliteres átlagfogyasztás mellett fejenként 460-500 ezer kilométert autózhatott az első tíz helyezett politikus. Ez akkora távolság, hogy a többségnek durván kétezer alkalommal is kijön belőle a főváros és a választókerületi székhelye közti út.

Címkék: