Megismétlődik a hókatasztrófa? Itt a legrosszabb a helyzet Magyarországon

Pénzcentrum2013. március 26. 07:45

Országszerte havazás, illetve hófúvás veszélyezteti a közlekedést. Jelenleg két megye - Komárom-Esztergom és Békés - kivételével az ország egész területén első-, illetve másodfokú figyelmeztetések, valamint riasztások vannak érvényben a havazás, illetve a várható hófúvás miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyére, valamint Budapestre adott ki a várható erős hófúvás miatt. Pest megyére és a fővárosra emellett a havazás mennyisége miatt elsőfokú figyelmeztetést is kiadtak. A többi megyében a gyenge hófúvás, illetve a rövid idő alatt lehulló sok hó miatt elsőfokú figyelmeztetések vannak érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd hajnali figyelmeztető előrejelzése szerint a Tiszántúl délkeleti, keleti részén vegyes halmazállapotú csapadék várható, de az ország jelentős részén folytatódik a havazás. Kedd éjfélig összesen általában újabb 5-15 centiméter friss hó valószínű. A kevesebb hómennyiség az északi, északkeleti tájakon várható.

Emellett az élénk északkeleti szél több helyen hordhatja a lehullott havat. A Jászság térségében a délelőtt még erős északkeleti szél erősebb hófúvást is eredményezhet. Főként Jász-Nagykun-Szolnok megye és Pest megye délkeleti részén kell készülni arra, hogy az erős szél magas hótorlaszokat emelhet.

Mávinform: minden vonat közlekedik, de Szolnok környékén lehetnek késések

A havazás, hóátfúvás miatt nincs elzárt vonal a MÁV hálózatán, a MÁV-START az összes vonatát közlekedteti, de késésekre - később a helyi járatok elmaradásaira - számíthatnak a Szolnok környékén utazók - tette közzés tájékoztatását a Mávinform kedd hajnalban. A hómunkások munkája és a váltófűtő berendezések üzemelése ellenére Szolnok állomáson váltóállítási problémák miatt akár 30-40 perccel hosszabb menetidővel is közlekedhetnek a vasúttársaság járatai.

Hétfő délután óta megerősített szolgálatban dolgoznak a vasutasok; több száz hómunkás dolgozik a váltók hó- és fagymentesítésén, hogy minden vonalon biztosított legyen a folyamatos vasúti közlekedés - tartalmazza a Mávinform közleménye. Hozzátették: készenlétben vannak a hótorlaszok felszámolására a speciális hóolvasztó gépek, továbbá a peronok és az utasforgalmi területek csúszásmentesítésére több tízezer kilogramm mentesítő anyag áll rendelkezésre. A Mávinform arra is felhívja az utasok figyelmét, hogy a havas, szeles időjárás következtében a peronok, valamint a vasúti járművek lépcsői síkosak lehetnek, ezért a fel- és leszállásnál fokozottan ügyeljenek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

BKK: minden járat megindult - kisebb fennakadások lehetnek

A BKK minden járata rendben megindult Budapesten és környékén - olvasható a társaság közleményében. A metró-, hév- és villamosvonalak jelenleg zavartalanul üzemelnek, azonban a hegyvidéki buszjáratok közlekedésében kisebb fennakadások előfordulhatnak, de minden járat teljes vonalhosszban közlekedik. A társaság az esetleges fennakadások, késések miatt utasai megértését, türelmét kéri.

 

Címkék:
utazás, havazás, vonat késések,