Veszélyben az autósok! Így törik fel pillanatok alatt a kocsidat

Pénzcentrum2013. február 16. 16:02

A főváros egyes kerületeiben egyre gyakrabban tűnnek fel olyan tolvajok, akik a legkorszerűbb technikai eszközöket használják a gyanútlan állampolgárok értékeinek megszerzéséhez - hívja fel a figyelmet a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya.

Az elkövetők általában ketten, de előfordul, hogy egyedül dolgoznak. A módszerük az, hogy a gépjárműhöz érkező rádiófrekvenciás jelet egy arra alkalmas eszközzel "befogják", és dekódolják. Ez a módszer alkalmas arra, hogy a korábban - a központi zár távirányítójával - lecsukott, de nem zárt ajtót kinyissák. Esetenként ehhez 10-30 méterre meg kell közelíteniük a járművet, de a jobban felszerelt tolvajok akár több száz méteres biztonságból is képesek blokkolni a központi zárat.

Ezzel a módszerrel, a nyitott járműből néhány másodperc alatt bármilyen értéket el tudnak tulajdonítani. A rendőrség az elfogott bandáknál szinte mindent talált már, ami egy autóban előfordulhat: laptopot, egyedi tollakat, nagy teljesítményű pendrive-okat, értékes napszemüvegeket, műszaki tárgyakat, sőt több golfkészletet is.

Mivel a tolvajok nem hagynak nyomot, sérülést az autón, a tulajdonosok gyakran csak sokkal később veszik észre a gépkocsi-feltörést, vagy egyszerűen elvesztettnek nyilvánítják hiányzó tárgyaikat.

A biztonsági szakértők azt tanácsolják, hogy ha élesítettük a központi zárat, végezzünk egy próbanyitást, mielőtt magára hagynánk az autónkat.

Címkék:
autó, csalás, csaló,