Biztos tippek: így autózz ősszel, télen

Pénzcentrum2012. október 27. 15:12

Itt az ősz, ami az autósoknak sokszor tél, akkor is át kell állítani magukat, ha még nincs mínusz 10 fok és méteres hó! A legtöbb baleset nem fagyos hófúvásban történik, hanem 0 fok körüli hőmérsékletnél. A legfontosabb: aki vezet, a sebességből vegyen vissza, a követési távolsághoz pedig adjon hozzá! Fontos a téli gumi is, de téli észjárás nélkül az még kevés.

Itt a tél, az autósoknak akkor is át kell állítani magukat, ha nincs még mínusz 10 fok és méteres hó! A legtöbb baleset nem fagyos hófúvásban történik, hanem 0 fok körüli hőmérsékletnél. A legfontosabb: aki vezet, a sebességből vegyen vissza, a követési távolsághoz pedig adjon hozzá! Fontos a téli gumi is, de téli észjárás nélkül az még kevés.

Most kell felrakatni a téli gumiabroncsokat a járművekre - hívta fel a figyelmet Pesoldt Ferenc vezetéstechnikai oktató. Hozzátette: nem egyedül az abroncs profilmélysége számít, hanem a gumi életkora is. Öt évesnél idősebb téli gumik használata már nem biztonságos.

Oda kell figyelni az ablakmosó-folyadékra is, hiszen mostanában már lehetnek olyan reggelek, amikor a szabadban tárolt autók tartályaiban megfagy a folyadék. Nem szükséges lecserélni a tartályok tartalmát, de lényeges, hogy most olyan folyadékot töltsünk hozzá az autókban lévő ablakmosóhoz, amely bírja a fagyot. Ellenőrizni kell az ablaktörlő lapátokat is, és ha szükséges, cserélni kell azokat. Az autókba újra be kell rakni a szokásos téli kellékeket, amelyek közül a legfontosabb az üvegekhez használt jégkaparó, illetve jégoldó.

A legfontosabb, hogy az autóvezetők fejben is álljanak át a téli körülményekre. A sebesség helyes megválasztása az aranyszabály, ennél jobb módszer a világon nincsen. Minden reggel azzal a tudattal üljünk be a kormány mögé, hogy abban a kanyarban, amelyen tegnap még "simán" áthaladtunk például 60 kilométer/órás sebességgel, ott ma 50-el is leeshetünk az útról, akár téli gumikkal is!

Az erdősávval védett utakon is nagyon oda kell figyelni. Az erdő miatt a klíma itt megváltozott: fagymentes burkolaton haladva, ha erdősávba érkezünk, egyik méterről a másikra válhat "lefagyottá", vagyis rendkívül csúszóssá az út. Hasonló a helyzet hidakon, felüljárókon áthaladva: az úttest ezeken is csúszós lehet, akkor is, ha máshol biztonságosak az útviszonyok.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fokozottan kell figyelni a gyalogosokra is! Az autósok téli öltözete is általában fekete, vagy sötét ruhadarabokból áll, és nem öltöznek másként a gyalogosok sem, ezért szürkületkor, vagy sötétedés után még nehezebb időben észrevenni őket, pedig ez nagyon fontos.

A legfontosabb lecke: tartsunk megfelelő, vagyis a nyáron megszokottnál nagyobb, követési távolságot. Az nem követési távolság, ha az elöl haladónak többször kell a belső visszapillantó tükörre nézni, hogy a mögötte lévőt kontrollálja, mint amennyit előre néz!

 

Címkék: