Fizetne a nyugdíjas a BKV-n reggel? Itt az új ötlet

Pénzcentrum2012. február 21. 10:24

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szerint túl sokan utaznak egy időben a BKV járatain a reggeli csúcs idején. Ha külön mennének dolgozni a hivatalnokok, iskolába a diákok és piacra a nyugdíjasok, kevesebb busz is elég lenne, járatritkítások helyett még pénzt is spórolhatna a BKV, és a zsúfoltság is csökkenne - írja a Blikk.

A lépcsőzetes módszer szerint elsősorban a diákok, valamint a közalkalmazottak esetén lehet a tanítási, munkakezdési idő fél-egy órával későbbre tolásával csökkenteni a zsúfoltságot. A járművek összteljesítménye nem változik, de kevesebb jármű hosszabb időszakon keresztül járva megtakarítást hoz.

A civil szervezet szerint azt is meg kell vizsgálni, hogy be lehet-e vezetni azt a számos nyugat-európai országban alkalmazott módszert, hogy bizonyos utazási kedvezmények csak csúcsidőn kívül érvényesek. Így a 65 év felettiek utazási kedvezménye reggel 6 és 9 óra között nem lenne érvényes. Aki mégis ekkor szeretne közlekedni, annak kedvezményes jegyet, bérletet kellene váltania.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerint így valóban lehetne csökkenteni a reggeli tumultust, de számottevő megtakarítás ettől nem várható. Álláspontjuk szerint a nyugdíjasok ingyenes utazásának korlátozása konfliktushoz vezetne, hiszen így azokat is többletkiadásokra kényszerítenék, akik orvoshoz mennek a reggeli órákban. 

 

Címkék: