Jegy-kavalkád a MÁV-nál: kalauz legyen a talpán, aki mindegyiket ismeri

Pénzcentrum2010. január 13. 09:17

A tucatnyi jegytípus helyett egységesítené bilétáit a MÁV-Start, mivel jelenleg annyiféle jegy van érvényben, hogy kalauz legyen a talpán, aki mindegyik típust ismeri. A vasúti személyszállító cég egységes gépi jegykiadásra kíván váltani, de a beruházás még nem kapott zöld jelzést - írja a Népszabadság.

A gyakran és régóta utazók is meglepődnek, amikor meglátják a társaságnál érvényben lévő menetjegyek albumát. A tucatnyi jegy és bérletfajta közül jó néhány ismert, de a lexikonnyi gyűjteményben vannak olyan darabok, melyek érvényességéről és hitelességéről a sokat látott kalauzok sem tudnak minden esetben biztosat mondani.

A pályaudvarokon és a nagyobb állomásokon mára szinte kivétel nélkül hőérzékeny, bankjegy minőségű papírra nyomtatott gépi jegyet adnak. A sorszámmal ellátott nyugtákból évente mintegy 70 milliót adnak el (ez a teljes forgalom 80 %-a). A jegyek 1,5 %-át az interneten vásárolják meg, de körülbelül 30-40 millió szelvény még mindig olyan, mint amilyet a jegykiadó pénztárban akár évtizedekkel ezelőtt rendszeresítettek.

A jegykiadó eszközök egységes cseréjére soha nem volt elég pénz, a fejlesztések ezért nem érték el a társaság összes egységét. A 700 vasútállomás közül mintegy 500-on nem került sor a gépesítésre, a hálózatból közel ennyi jegykiadó berendezés hiányzik. A társaság tervei között szerepel, hogy milliárdos beruházással valamennyi menetjegyét, pénztári és fedélzeti jegykiadó rendszerét lecseréli.

A pályáztatás megindítását még nem hagyták jóvá, de a fejlesztés a 2010-es üzleti tervben már szerepel. A látszólag kézenfekvő megoldást, hogy a meglévő gépi jegykiadórendszert egyszerűen kiterjesszék a teljes vasúti hálózatra, a szakértők elvetették. Döntésüket azzal magyarázzák, hogy a 80-as években szolgálatba állított és azóta folyamatosan fejlesztett eszközök elavultak, és a jegykiadást végző szoftverek felett is eljárt az idő, helyettük a vasútnak korszerű, új rendszer kellene.

Az új pénztárgépekre vonatkozó elvárások között szerepel, hogy a mintegy 700 nyomtatóval, bankkártyaolvasóval, szünetmentes áramforrással ellátott számítógép és a hozzájuk tartozó szoftver feleljen meg az adóhatóság előírásainak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A jegyvizsgálók is új felszerelést kapnának. Kézi számítógépüknek alkalmasnak kell lennie a jegyek érvényességének online ellenőrzésére, de szükség esetén a jegykiadásra is.

A MÁV-Start idén tavasszal vágna bele új rendszere kialakításába. Önálló közbeszerzési eljárással szereznék be az állomásokra telepíthető, egy másikkal a vonatok utazó személyzete által használt jegykiadó és ellenőrző berendezéseket, a kapcsolódó szoftverekkel együtt. Az optimista forgatókönyvek szerint az utasok 2011 derekán már majdnem minden vasútállomás pénztárában egységes jegyet válthatnának.

Címkék: