Csütörtökön a vasúttal együtt folytatódik a sztrájk

Pénzcentrum2010. január 13. 13:37

Továbbra sincs megállapodás a BKV menedzsmentje és a szakszervezetek között a kollektív szerződésről, a feleknek a szerda délelőtti tárgyaláson sem sikerült megegyezniük. Továbbá bejelentette a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete is, hogy holnap reggel 4-8-ig országos sztrájkot tartanak.

13:37

A VDSZSZ január 14-én hajnali 4 óra és reggel 8 óra között országos szolidaritási vasutassztrájkot tart a BKV dolgozók munkabeszüntetéséhez kapcsolódva - közölte a VDSZSZ szerdán. Gaskó István szerint a szolidaritási sztrájk Budapestet és az elővárosi forgalmat érinti, de nem kizárt, hogy az akcióhoz az ország más részén is csatlakoznak.

11:35

A szakszervezetek folytatják a kedden megkezdett, határozatlan idejű sztrájkot - közölte Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője az egyeztetéseket követően újságírókkal Budapesten. Hozzátette: a BKV ezúttal sem adott be új ajánlatot, a sztrájkbizottság pedig továbbra is ragaszkodik a saját álláspontjához - tudósít az MTI.

A tárgyalások csütörtök délelőtt folytatódnak.

Nemes Gábor a tárgyalásokról elmondta: a BKV vezetése bemutatta nekik a kormánnyal kötött szándéknyilatkozatot, amelyben nem találtak utalást arra, hogy a munkavállalók szociális juttatásaiból, a bérből el kellene vonni és így garantálják a BKV finanszírozhatóságát.

Hangsúlyozta: a cég arra hivatkozik, hogy 13 százalékos nettó keresetnövekedése lehet a munkavállalóknak. Ennek a részletes kimutatását kérik, mert szerintük nem növekedik ennyire a dolgozók bére.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mint mondta, az nem megoldás a számukra, hogy ha szabályváltozások miatt többletjövedelem keletkezik, akkor azt a szociális juttatásokon keresztül elvonják. Emiatt a szakszervezetek ragaszkodnak azokhoz a juttatásokhoz, amelyeket "évek alatt kiharcoltak maguknak" - tette hozzá a szóvivő.

Nemes Gábor közlése szerint a sztrájk nyugodtan zajlik, 100 százalékos annak támogatottsága. Egyelőre nem vetődött fel, hogy felfüggesszék a sztrájkot, mert úgy látják: sikeres a munkabeszüntetés. Hozzátette: folyamatosan vizsgálják, hogy a sztrájknak milyen hatásai vannak.

Úgy vélte, hogy engedékenyebb nem lett a sztrájk miatt a BKV menedzsmentje. A sztrájknak kell, hogy hatása legyen, kell, hogy a cégvezetés lássa az elhatározottságot a munkavállalók részéről - hangsúlyozta.

Nemes Gábor kitért arra: az utasok értik, hogy miért sztrájkolnak a munkavállalók, s arra kérik őket, hogy legyenek türelemmel.

Bolla Tibor, a BKV gazdasági vezérigazgató-helyettese a tárgyalásokat követően azt mondta: akkor lehet a tárgyalásokon elmozdulás, ha a szakszervezetek elfogadják a BKV ajánlatát, szerintük ezen az érdekképviseletek gondolkoznak.

Nemes Gábor szerda reggel az MTI-nek azt mondta: véleménye szerint a BKV menedzsmentjének kell új ajánlatot tennie.

Címkék: