Milliókba kerül egy dugó az M7-esen!

Pénzcentrum2009. május 5. 06:20

Beindult a nyári szezon a Balatonnál, aki tehette, hétvégén lenn volt a magyar tenger partján. A parton izzottak a hekkek az olajban és előkerültek újra a kocsmák pultjaiból a kisfröccsös poharak. A hosszú hétvége idilli hangulatát még a szombati rossz idő sem tudta megtörni, nem úgy a három órás dugó, mely egy balesetnek köszönhetően alakult ki az M7-esen vasárnap délután.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a baleset 16:30 körül történt az M7 autópálya 86-os és 87-es kilométere közötti szelvényében Budapest felé. A rendőrség utasítására 16:45-kor a Nagykanizsa-Budapest pálya szakaszon teljes pályazár került végrehajtásra. A teljes pályazár 19:15-ig tartott.

A tragikus balesetben autós gázolt el egy motorral közlekedő párt, melynek férfi vezetője a helyszínen elhunyt, az utasát súlyos sérülésekkel mentőhelikopterrel szállítottak kórházba. A rendőrség szerint a helyszínelés két és fél órás időtartama a gyakorlatnak megfelelő, ennyi idő szükséges a közlekedési ügyész és műszaki szakértő közreműködésével.lezajló felmérésre. "Egy halálos közúti baleset helyszínelése - melynek szakmai eredményessége alapját képezi a későbbi eljárásoknak - felelősségteljes és időigényes tevékenység" - írta a Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata.

Bár a forgalom részben átterelődött a fel sem becsülhetően kisebb kapacitású hetes útra, a baleset előtti utolsó lehajtó épp a 90-es kilométernél volt, ott, ahol az északi partról beérkező 71-es úton kilométeres kocsisor igyekezett volna felhajtani az autópályára. A káosz döbbenetes volt. A cikk szerzője - annak ellenére, hogy fél hatkor értesült a balesetről, bátran nekiindult az autópályának, gondolván, a helyszínelésnek már vége. Fél hétkor a 102-es kilométernél futottunk bele a dugó végébe, 16 kilométerre a baleset helyszínétől. A következő egy órában - araszolva - két kilométert sikerült megtenni, így esély sem volt elérni a 98-as kilométernél lévő kihajtót. Végül a kocsisor nagyjából fél kilenckor indult meg elfogadható sebességgel.

Míg a kocsiban szenvedtünk, csúnyákat gondoltunk a leállósávon sort előző idiótákra, akik nem gondolják végig, hogy ha baj van - tényleg - csak ott tud elmenni egy mentő- vagy rendőrautó. Aztán idegeskedés helyett inkább elkezdtünk számolgatni. A baleseti útzár feloldásáig legalább 20 kilométeres kocsisor alakult ki az M7-esen, két sorban, akik fejenként átlagosan másfél órát álldogáltak, esetleg néha előrébb csorogtak három-négy autónyival. A 71-es valószínűleg szintén beállt, emlékeim szerint nem ritka arrafelé az M7-es felhajtó előtt az öt kilométeres kocsisor, hát még egy olyan napon, amelyen a rendőrség szerint is "korábbi tapasztalatokhoz képest - akár a nyári forgalmat is alapul véve - nagyságrendekkel nagyobb forgalom volt Budapest irányába."

Számoljunk tehát ott is azért egy 8 kilométeres dugóval, és szintén másfél órával. Dugóban a sűrűn álló autók követési távolsággal együtt sem foglalnak 6 méternél több helyet, ami azt jelenti, hogy - teoretikus számításaink szerint - a két útszakaszon legalább nyolcezer autó zsúfolódott össze. Egy átlagos méretű motorral szerelt autó álló helyzetben egy óra alatt alapjáraton 1,0-1,5 liter üzemanyagot fogyaszt, ám a csurgások miatt ez biztosan legalább másfél liter volt, nagyon alaphangon számolva. Ott és akkor tehát legalább 18 ezer liter üzemanyag pöfögött el feleslegesen a levegőbe, ami a mostani árakon számolva legalább 4,7 millió forint. Az időtényezőről és az idegeskedési faktorról - no meg az idióták miatti újabb baleseti lehetőségekről - nem is beszélve.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Próbáltam utána érdeklődni az Állami Autópálya Kezelőnél, mit lehetne ilyen esetekben tenni, de megnyugtató választ nem kaptam. Az M7-es alapértelmezett terelőútja természetesen a 7. út, amelynek azonban a kapacitása jóval kisebb, mint az autópályáé. Bár a 90-es, majd később a 98-as kilométernél is erre a terelőútra irányították a forgalmat, ennek kapacitása az autópályán összesereglett gépkocsipark töredékének felszívására sem volt elegendő. Az útfelújítási munkáknál elfogadott módszer pedig, mely szerint a szembesávokra terelik a forgalmat, sokkal hosszadalmasabb előkészítést kíván, mint sem egy balesetnél meg lehessen valósítani. Ekkor ugyanis védőkorlátot kell bontani, és a terelés teljes hosszában kibójázni, valamint a jó oldalon közlekedők számára táblákkal felhívni a szembeforgalomra a figyelmet.

Winkler-Virág András, az Állami Autópálya-kezelő Zrt. szóvivője szerint a legjobb megoldás, ha indulás előtt az autósok tájékozódnak az autópályák forgalmáról. Ők a következő helyekről szerezhetnek be információkat:
- az úton látható mátrixtáblákról
- a Danubius rádió híreiből
- a helyi rádiók adásaiból
- sms-infón keresztül
- vagy az ügyfélszolgálat telefonszámán, amely 06-40-40-50-60

Hogy miért tartott két és fél órán keresztül a helyszínelés, az továbbra is rejtély számomra. Külföldi útjaim során sokszor láttam már tragikus baleseteket, de a teljes útzár ritkán tartott fél óránál tovább. Az eset nyilván szörnyű, azok számára azonban, akik nem érintettek - akármilyen cinikusan hangzik is - inkább bosszantó. Éppen ezért a hatóságok igyekeznek minél hamarabb rögzíteni - lefotózni - a nyomokat, ellátni a sérülteket és megtisztítani az utat. Legalább egy sávot. Hiába csökkenne felére az autópálya áteresztőképessége, teljesen nem áll le a forgalom. Persze a legegyszerűbb az lenne - amire itt mindenkit tisztelettel megkérnék, motorost, autóst egyaránt -, hogy figyeljünk már egymásra az utakon. És akkor nem kéne sok ezer embernek rossz szájízzel befejeznie egy ilyen idilli hétvégét, mint a mostani.

Címkék: