Elérkezett a cégautóadó ideje: szigorúan ellenőriz majd az APEH!

Pénzcentrum2009. április 6. 08:30

Április húszig kell először bevallani és átutalni az cégautóadót, melyet az interneten vagy postán is el tudják intézni az autótulajdonos cégek, illetve a költségelszámoló magánszemélyek. Ellenőrzésekre azonban az autójuktól megszabaduló evások is számíthatnak majd!

A február óta hatályos új cégautóadó alól már most is léteznek kibúvók, például evások esetében az autó értékesítése. Ilyenkor csak át kell íratni a gépjárművet egy magánszemély nevére. Természetesen az eladás utáni bevétel után is meg kell fizetni a 25 százalékos evát, és a bevétel egy százalékára rúgó iparűzési adót - kivéve ha a vállalkozástól független magánszemélynek adják el.

Optimális esetben, vagyis ha már az autó nagy részét a vállalkozás leírta, az átírási költségek néhány hónap alatt megtérülnek.

A kibúvóval élők természetesen most is izgulhatnak, hiszen az APEH-nél azt mondják, azokat a cégeket fogják ellenőrizni, melyek tulajdonában személygépkocsi van, de a magánszemélyek esetében is ellenőrzik a bizonylatok valódiságát. Ha szabálytalanságot találnak, előbbieknél 500 ezer, magánszemélyeknél 200 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak.

Címkék: