Használt autók: a szürkeimportban a BMW a menő!

Pénzcentrum2009. január 28. 09:00

A használt autók piacának sem tett jót a válság, a közel negyvenezer embert foglalkoztató ágazatra egyre nagyobb nyomás nehezedik. Amíg 2003-ban közel 70 ezer használt autót helyeztek első alkalommal forgalomba hazánkban, addig becslések szerint idén 20-25 ezer közötti használt importra lehet számítani - írja a Népszabadság.

A kereskedők továbbra is a regisztrációs adó csökkentését szorgalmazzák, miközben az adók mellett érvelők szerint el kell kerülni, hogy Magyarország a nyugat-európai kiöregedett benzinfalók otthonává váljon.

A kereskedők abban bíztak, hogy a válság miatt megnövekszik azok száma, akik nem engedhetik meg maguknak az új autó vásárlását és ez a kereslet náluk csapódik majd le, de a számok nem igazolták ezt a várakozást. 2008-ban 27,5 ezer használt autót helyeztek forgalomba hazánkban első alkalommal.

Az autópiacon is érezhető a forintgyengülés hatása. Amíg a most behozott autók a drága euró miatt magasabb áron kerülhetnek piacra, addig a készleten lévő eladatlan készleteken jelentős mértékű akciókkal próbálnak túladni.

Tavaly a legtöbben (3401 vásárló) BMW-t hoztak be az országba, de általában elmondható, hogy a német márkák tarolnak a használt piacon. Háromezer feletti Opel, 2570 darab Volkswagen és közel kétezer Audi, valamint Mercedes talált Magyarországon ilyen módon gazdára.

Címkék: