Tűréshatáron! Szocpol-stop lehet az olcsó benzin ára!

Pénzcentrum2009. január 21. 05:55

Gyengült a forint, emelkedtek az üzemanyagárak Nincs túl sok okunk az örömre, ugyanis ma nulla órától ismét ráfejeltek az üzemanyagárakra. A múlt heti 6-6 forintos növekedést még valamennyire bevette az autósok gyomra, de az újabb 7 Ft-os benzindrágítás és a gázolaj egységárának 5 Ft-os emelése már sokakat érzékenyebben érinthet. Érdekvédők szerint a költségvetési egyensúly megteremtésére a 300 forintos benzinárból származó adótöbblet lenne a megoldás  a szociális juttatások kurtítása helyett.

Az autósok erről nyilván hallani sem akarnak, a kutak pedig csak a piaci viszonyoknak megfelelő szintre (átlagosan 240 forintos benzinárra és 251 forintos dízelárra)programozzák át a rendszereiket.

Az egyes kutak eltérő árképzése miatt a bevásárlóközpontok mellett kialakított diszkont töltőállomásokon literenként körülbelül 10 forinttal olcsóbban tankolhatnak az autósok, míg az autópályákon és a forgalmas csomópontokban található töltőállomások az átlagtól literenként akár 20 forinttal is drágábban mérhetik az üzemanyagokat.

Az elmúlt napokban a magyar fizetőeszköz árfolyama történelmi mélypontra érkezett az euróval szemben. Az üzemanyagárakat szemléltető görbe pedig újra felfelé ível. Megjegyzés: Az Európai Bizottság adataiból összeállított táblázat a friss hazai adatok mellett a tagállamok esetében a január 12-ei állapotokat tükrözi.

Az üzemanyagárak euró alapú összevetése azt mutatja, hogy Litvánia kivételével sehol sem drágult a gázolaj, a benzin egységára a Balti-állam mellett euróban kifejezve csak Németországban változott pozitív irányba. A forint gyengülése és a jegyzési árak emelkedése hazánkban azonban két áremelést is indokolttá tett rövid időn belül.

A legolcsóbb benzin kategóriában Románia visszavette a korábban már többször birtokolt első helyet, keleti szomszédunknál alig több mint 186 forintot kell egy liter benzinért fizetni. Őket követi a legolcsóbb gázolajat kínáló Ciprus, valamint az elmúlt hónapokban mindig dobogó közelben található Lettország.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A januári listavezető Litvánia is megszenvedte az árfolyamváltozásokat és az euróban kifejezve közel 15 %-os benzindrágulás eredményeként egyik hónapról a másikra az élről a középmezőnyben találták magukat. Az élesedő árverseny ellenére még mindig a briteknél a legdrágább a dízel, a szigetországban több mint 306 forintot kérnek egy literért.

A kontinensen óriási eltéréseket tapasztalhatunk az üzemanyagárak tekintetében. A hollandok 91,5 %-kal, a britek 43,1 %-kal fizetnek többet egy liternyi üzemanyagért, mint a két kategória listavezetőinek autósai. A dobogósokon túl olcsón tankolhatnak még az észtek és a bolgárok is, de nincs okuk a panaszra a magas üzemanyagárak miatt a lengyel és a szlovén benzines- és a luxemburgi dízelautó tulajdonosoknak sem. A nem uniós Horvátországban 6,59 kunába (255 forintba) kerül egy liter benzin, egy liter gázolajért pedig 6,69 kunát (259 forintot) kell fizetni.

Szociális elvonások helyett benzináremelés?

Címkék: