Egy százassal is drágulhat tavasztól az óránkénti parkolás

Pénzcentrum2009. január 9. 10:00

Tervek szerint már áprilistól a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) tarifáihoz kötnék a budapesti parkolási díjakat, s átalakítják a zónarendszert is. Az új tervek szerint az óránkénti parkolás díja nem lehet alacsonyabb egy BKV-jegy áránál - írja a Napi Gazdaság.

A változtatásra azért van szükség, mert 2001 óta nettó értéken nem változtak az árak, jelenértéken pedig 21 százalékkal csökkentek a díjak. Miután a főváros nem helyezheti a közösségi közlekedés érdekei elé az egyénit, ezért a tervek szerint az óránkénti parkolás díját felemelnék legalább egy BKV-jegy árának a szintjéig. Egy jegy jelenleg 290 forintba kerül a parkolásért viszont van, ahol csak 115 forintot kell fizetni - mondta Gyarmati Zoltán, a parkolási rendszer fő intézkedéseit kidolgozó Parking Kft. ügyvezető igazgatója.

A stratégia készítői szerint a részint önkormányzati részint fővárosi tulajdonban lévő parkolási társaságok megmaradhatnának Budapest tulajdonában. A cél, hogy az ügyfél ne érzékelje, melyik cég területén jár. Ezért arra kérik őket, hogy egységes automatákat szereljenek fel, melyek alkalmasak bankkártya elfogadására is és a későbbiekben csatlakozni tudnak az e-ticket rendszerhez is. Gyarmati szerint a változtatások éves szinten 3-5 milliárd forint plusz bevételt generálnának.

Címkék: