Súlyos bejelentést tett a Viber anyacége: erre senki sem számított 2024-ben

Pénzcentrum2024. április 2. 15:15

A Rakuten Group bejelentette, hogy a fintech üzletágait egyetlen csoportba kívánja integrálni az online bankolástól a biztosításokig terjedő szolgáltatások közötti együttműködés és ügyfélszerzés erősítése érdekében, az átszervezés októberben lép hatályba - írja a Reuters.

A Viber csevegőalkalmazást is birtokló Rakuten Group bejelentette, hogy tervei szerint összevonja fintech üzletágait egyetlen csoportba. Az intézkedés célja az együttműködés és az ügyfélszerzés fokozása a különböző pénzügyi szolgáltatások, mint az online bankolás, hitelkártyák, értékpapírok és biztosítások terén. A vállalatcsoport és a Rakuten Bank közös egyetértési nyilatkozatot írt alá az átszervezésről, amelynek végrehajtása októberben kezdődik.

A tokiói tőzsdén jegyzett Rakuten Bank a tervezett integráció után is megőrzi tőzsdei pozícióját. A Rakuten Group anyavállalata, amely elsősorban az e-kereskedelmi platformjára, a Rakuten Ichibára összpontosít, gazdasági nehézségekkel küzdött a 2020-ban indított mobilszolgáltatása óta. Ez a helyzet működési veszteséghez vezetett.

A vállalat likviditásának növelése érdekében több lépést is tett: részvényeket és adósságot bocsátott ki, valamint eszközöket adott el. Ezek közé tartozik a Rakuten Bank 2023 áprilisában történő tőzsdei bevezetése és az értékpapír üzletág 2023 júliusában tervezett, de később novemberre halasztott bevezetése. A halasztás helyett a Rakuten 30%-os részesedést adott el ebben az üzletágban a Mizuho Financial Groupnak.

A csoport tájékoztatása szerint fontolóra veszik, hogy az átszervezést követően lemondanak a Rakuten Securities tőzsdei bevezetésének eredeti tervéről. Az átszervezés célja tehát nem csupán a belső működés hatékonyabbá tétele, hanem annak biztosítása is, hogy a csoport pénzügyileg stabilabb alapokra helyezkedjen.

Címkék:
tech, bank, viber, fintech, összeolvadás, rakuten, szolgáltatások,