Áll a bál az iPhone-ok körül: senki nem tudja, mi lesz, komoly készülékbajok lehetnek

Pénzcentrum2024. március 25. 20:14

Az amerikai igazságügyi minisztérium trösztellenes pert indított az Apple ellen, azzal vádolva a céget, hogy jogellenesen monopolhelyzetet teremtett az okostelefonok piacán. A per célja, hogy az Apple nyissa meg ökoszisztémáját harmadik féltől származó alkalmazásboltok és technológiák előtt, ami az Apple szerint biztonsági és adatvédelmi aggályokat, valamint a felhasználói élmény romlását eredményezheti. Az ügy sikeressége esetén az iPhone-okban jelentős változásokra lehet számítani az Egyesült Államokban, hasonlóan az Európai Unió új digitális piaci szabályozásához - számolt be a Business Insider.

Az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DOJ) trösztellenes pert indított az Apple ellen, mondván, a vállalat jogellenesen monopolhelyzetet alakított ki az okostelefon-piacon. A per célja, hogy rákényszerítse az Apple-t arra, hogy nyissa meg ökoszisztémáját külső fejlesztők és szolgáltatások előtt. Ez magában foglalhatja például a zöld szövegbuborékok eltörlését Android telefonokon vagy alternatív alkalmazásboltok és pénztárcaopciók engedélyezését.

Az Apple szerint a DOJ keresete biztonsági és adatvédelmi aggályokat vet fel, valamint ronthatja a felhasználói élményt. A vállalat azt állítja, hogy a per számukra kedvezőtlen kimenetele gátolná őket abban, hogy olyan technológiát hozzanak létre, amelyet a felhasználók elvárnak tőlük. Az Európai Unió digitális piacokról szóló törvénye már hasonló változásokra kényszerítette az Apple-t Európában, ami biztonsági és adatvédelmi problémákhoz vezethetett.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója korábban figyelmeztetett arra, hogy más alkalmazásboltok engedélyezése veszélyeztetheti a felhasználói adatok védelmét. Benedict Evans kockázati tőkebefektető szerint pedig problémás lehet túlzott szabadságot adni a fejlesztőknek.

Jennifer Huddleston technológiapolitikai kutató és Adam Kovacevich tech-politikai csoport vezérigazgatója is aggodalmukat fejezte ki a DOJ perével kapcsolatosan, hangsúlyozva annak potenciálisan negatív hatásait az iPhone-felhasználói élményre. Huddleston szerint fontos megfontolni, hogy kormányzati bürokraták vagy innovátorok és fogyasztók dönthessenek-e a terméktervezésről.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az új uniós irányelvekkel kapcsolatos változások már most is kritikát váltottak ki egyes felhasználók részéről. Dave Lee Bloomberg-rovata szerint az Android-élmény nem mindenki számára ideális, különösen nem a kevesebb technológiai affinitással rendelkezők számára.

Címkék:
iphone, okostelefon, tech, apple, apple részvény, felhasználók, amerikai,