Modern függőség szedi áldozatait Magyarországon: egyre többen nem bírják letenni, normális ez?

Pénzcentrum2024. március 11. 18:03

A kommunikációtól, szórakozástól egészen a vásárlásig és a banki szolgáltatásokig az okostelefonok létezésünk minden aspektusát átalakították. Ugyanakkor mint minden változásnak, így ennek is vannak pozitív és negatív hatásai a társadalmi berendezkedésünkre.

A Földön élő emberek közel 70 százaléka rendelkezett mobiltelefonnal 2024 év elején. Az Ericsson cég adatai alapján 2023-ra az okostelefonok száma elérte a 6,7 milliárdot, miközben 2016-ban még „csupán” 3,6 milliárd volt. Az okostelefonok normává váltak a mindennapi életben, és becslések szerint 2024-ben világszerte már 6,93 milliárd eszköz lesz az emberek kezében - írja elemzésében az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány. Ez szerintük azt jelenti, hogy a világ népességének körülbelül 86%-át teszi ki az okostelefonok száma, de gyakori jelenség, amikor valaki több készüléket használ – például munkára és magánügyekre. A GSMA becslése alapján emiatt az okostelefonnal rendelkező emberek a világ lakosságának 68 százalékát tették ki 2022-ben.

Ez a gyors elterjedés egyébként nem valósulhatott volna meg az egyre megfizethetőbbé váló okostelefon modellek, illetve az egyre növekvő internet-hozzáférési igény nélkül. Ezek az eszközök lehetővé teszik számunkra, hogy számos feladatot hajtsunk végre az e-mailek küldésétől és az internet böngészésétől egészen a fényképek vagy videók rögzítéséig, és a városokban való navigálásig.

Lényegében az életünk személyi asszisztenseivé váltak, és szó szerint mindig kéznél vannak.

Az Oeconomus szerint az okostelefon-ipart számos kulcsszereplő uralja, amelyek mindegyike jelentősen hozzájárul a globális piachoz. A legnagyobb okostelefon-gyártók között hatalmas verseny dúl évről évre, főleg az utóbbi időben, amikor is a teljes globális piac már telítődni látszik. A versenyt jól szemlélteti, hogy a kezdeti sikerek nem jelentenek garanciát a jövőben sem. Ezt jól szemlélteti a Nokia esete, amely a 2000-es évek egyik meghatározó szereplője volt, azonban a 2010-es évek elejére kiesett a versenyből, miközben az olyan nagy nevek mellett, mint az Apple és a Samsung, egyre több kínai cég szállt be. A piac meglehetősen koncentrált, ahol a legnagyobb szereplőknek az Apple, Samsung, Xiaomi, OPPO és a Vivo számítanak jelenleg.

Az elemzésből kiderül még, hogy:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • Egyes országokban majdnem napi tíz órát, máshol alig négy órát töltenek el az emberek a világhálón 24 óra leforgása alatt. Az internethasználat húzta magával az okostelefonok iránti növekvő igényt.
  • A közösségi platformokon eltöltött idő az egyik legjelentősebb online tevékenység, amelyet a kényelem miatt döntően okostelefonokról használunk.
  • Átlagosan a magyarok alig egyötöde internetezik hét napnál kevesebbszer, a fiataloknál azonban itthon is szépen lassan a folyamatos elérhetőség válik a normává.
  • A hívásforgalom összességében még kitart, de az SMS-ek már visszaesőben vannak.

Mint ahogyan arra is fény derült, hogy miközben sokat használjuk az okostelefonokat, általánosan jellemző, hogy inkább a reggeli, illetve esti órákban válik a legfontosabb eszközünkké. A ComScore felmérése alapján különösen a szellemi munkakörök esetében a nappali órákban elsősorban a számítógépek használata dominálja a tevékenységeket. 

Az Oeconomus rámutatott arra is, hogy egyetlen nap alatt több mint 140-szer is a telefonunk után nyúlhatunk, amely egy újfajta függőséget vetít előre.

A Reviews.org által készített kutatás szerint 2023-ban az Amerikai Egyesült Államokban élők átlagosan napi 144-szer nézték meg a telefonjukat. A magasnak tűnő szám egyébként majdnem 60 százalékos csökkenés a korábbi, 2022 januárjában készített felméréshez képest, amikor is több mint 340 ilyen pillanatról számoltak be.

Címkék:
okostelefon, tech, használat, mobilpiac, okostelefonok, emberiség, oeconomus gazdaságkutató alapítvány,