Az internetet is veszélyezteti a vörös-tengeri konfliktus: fontos vezeték sérült meg, hetekig tart a javítás

Pénzcentrum2024. március 5. 09:02

A Vörös-tengeri tenger alatti vezetékek sérülése miatt a távközlési szolgáltatóknak az Ázsia, Európa és Közel-Kelet közötti forgalom negyedét, beleértve az internetforgalmat is, át kellett irányítani, ami jelentős zavarokat okozott a kommunikációs hálózatokban - jelentette a CNN.

A Vörös-tenger alatti távközlési vezetékek sérülése jelentős zavarokat okozott a kommunikációs hálózatokban, ami arra kényszerítette a szolgáltatókat, hogy az Ázsia, Európa és a Közel-Kelet közötti adatforgalom egy negyedét más útvonalakra tereljék. A HGC Global Communications tájékoztatása szerint négy fontos vezeték is megsérült, ami komoly fennakadásokhoz vezetett. A cég azt is közölte, hogy intézkedéseket tesznek az ügyfelek érintettségének csökkentése érdekében, de a károk okát és felelősét nem nevezték meg.

A Seacom nevű vállalat, amely egy érintett kábelrendszer tulajdonosa, elmondta, hogy a javítások elkezdéséhez szükséges engedélyek beszerzése miatt a munkálatok legalább egy hónapot késhetnek. A tenger alatti kábelek kulcsfontosságú szerepet játszanak az internetes kapcsolatokban; sérülésük esetén globális méretű internetkimaradások léphetnek fel.

A jemeni konfliktus kontextusában felmerült aggodalmak szerint a huti lázadók fenyegetést jelenthetnek ezekre a kritikus infrastruktúrákra is. Bár a hutik tagadták az ilyen szándékaikat, izraeli források szerint ők állhatnak a történtek mögött.

A Seacom digitális vezérigazgatója szerint a javítás előtt álló akadályok miatt továbbra is alternatív útvonalakon kell átirányítaniuk az adatforgalmat. Az incidens több nagy távközlési hálózatot érint, köztük az Ázsia-Afrika-Európa 1 (AAE-1) és az Europe India Gateway (EIG) rendszereket is. Ezek fontos kapcsolódási pontok Ázsia, Európa és Közel-Kelet között. A nagy távközlési vállalatok több rendszerre támaszkodnak ezen események kezelése érdekében, biztosítva ezzel a szolgáltatás folytonosságát.

Címkék:
tech, internet, európa, távközlés, javítás, konfliktus, ázsia, vörös-tenger,