Történelmi megállapodás született az EU-ban: ez kihathat minden magyar jövőjére is

Pénzcentrum2023. december 9. 17:02

Az Európai Parlament és az EU-tagállamok közötti maratoni, 37 órás tárgyalást követően mérföldkőnek számító megállapodás született a mesterséges intelligenciát szabályozó első átfogó jogszabályokról- írja a Guardian. Magáról a törvényről, amely legkorábban 2025-ben lépne hatályba, egyelőre kevés részletet közöltek a tisztviselők.

A megállapodást Thierry Breton, a közösségi médiát és a keresőmotorokat is szabályozó európai jogszabálycsomagért felelős európai biztos "történelmi jelentőségűnek" nevezte, amely olyan óriáscégekre vonatkozik, mint az X, a TikTok és a Google. Breton elmondta, hogy 100 ember közel három napon át egy szobában ült, hogy megpecsételjék a megállapodást. Azt mondta, hogy "megérte a néhány óra alvást" a "történelmi jelentőségű" megállapodás megkötése. Az Európai Parlament és az uniós tagállamok közötti politikai megállapodás a mesterséges intelligenciát szabályozó új törvényekről kemény küzdelem volt, nagyobb megosztottság uralkodott a témában az országok között. 

A tisztviselők kevés részletet közöltek arról, hogy pontosan mi kerül majd bele az esetleges törvénybe, amely legkorábban 2025-ben lépne hatályba. Elhúzódó tárgyalások folytak a mesterséges intelligencia által vezérelt megfigyelésről is, amelyet a rendőrség, a munkáltatók vagy a kiskereskedők használhatnának a lakosság tagjainak valós idejű filmezésére és az érzelmi stressz felismerésére.

Az Európai Parlament elérte, hogy a valós idejű megfigyelés és a biometrikus technológiák - köztük az érzelemfelismerés - használatát betiltsák (néhány kivétellel). 

A rendőrség csak váratlan terrortámadás veszélye esetén, az áldozatok felkutatásának szükségessége esetén és súlyos bűncselekmények üldözése során használhatná ezt az invazív technológiákat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyetlen célunk volt: olyan jogszabály megalkotása, amely biztosítja, hogy a mesterséges intelligencia európai ökoszisztémája emberközpontú megközelítéssel fejlődjön, tiszteletben tartva az alapvető jogokat, az emberi értékeket, bizalmat építve, tudatosítva, hogy miként hozhatjuk ki a legtöbbet ebből a szemünk előtt zajló mesterséges intelligencia forradalomból

- mondta Breton az újságíróknak éjfél után tartott brüsszeli sajtótájékoztatón. A legmagasabb kockázati kategóriát most a gép kiképzéséhez szükséges számítógépes tranzakciók száma határozza meg, amelyet "lebegőpontos műveletek másodpercenként" (Flops) néven ismerünk. Források szerint csak egyetlen olyan modell, a GPT4 létezik, amely ebbe az új definícióba tartozna.

Címkék:
tech, európai parlament, európai unió, európai bizottság, szabályozás, megállapodás, mesterséges intelligencia, uniós tagállamok,