Újra terjed itthon a rémisztő nevű mobilos csalás, a wangiri: rengeteg magyart fosztanak ki vele

Nagy Bálint2023. november 14. 07:31

Újra elindult a wangiri csalási módszer Magyarországon, a Pénzcentrum értesülései szerint most Észak-Macedóniából jelentkeznek a csalók. Az angol nevén "one ring and cut" módszer lényege, nevéből eredően az, hogy a bűnöző "egyszer csenget, azután bontja a vonalat", a gyanútlan viszonthívó meg fizethet az emel díjas hívásért.

Ismét megjelent Magyarországon a wangiri, azaz az ún. "one ring and cut" módszer. A csalók egyszer csengetnek, majd leteszik a telefont. Ezúttal a "+389" előhívószámról, azaz Észak-Macedóniából érkező hívásokkal igyekeznek rávenni a csalók a gyanútlan áldozatokat arra, hogy visszahívják a számot, ami viszont emelt díjas. Korábban is volt már precedens erre a csalási módszerre Magyarországon, akkor a Comore-szigetekről (+269-es előhívó) árasztották el ilyen kamuhívásokkal a magyar előfizetőket.

A wangiri (ami japánul annyit tesz: egyszer csörög és letesz) egy olyan csalási technika, amelyben a csalók nagy mennyiségű mobiltelefonszámon véletlenszerűen indítanak hívásokat. A hívások rövid ideig tartanak, így a címzett csak nem fogadott hívást lát telefonján. Ez arra ösztönzi őket, hogy visszahívják az ismeretlen számot, hiszen azt gondolhatják, hogy valódi telefonszám volt és csak megszakadt a vonal.

A wangiri csalások ellen többféleképpen is védekezhetünk. Elsődlegesen azt javasolják, hogy ha ismeretlen, külföldi hívószámot látunk telefonunkon, ne vegyük fel a hívást, hanem először ellenőrizzük az adott számot. Az interneten található adatbázisokban szerepelnek a már regisztrált veszélyes számok. Ha nem várunk hívást külföldről és olyan országból kerestek minket, ahol nincsenek ismerőseink vagy rokonaink, akkor a legbiztonságosabb, ha nem hívjuk vissza az adott számot. Érdemes le is tiltani ezeket a furcsa telefonszámokat, ezt bármelyik okostelefonban könnyedén meg tudjuk tenni.

A telefonos csalások között találkozhatunk olyan esettel is, amikor a csalók célja az, hogy minél több adatot gyűjtsenek be az okostelefonról vagy más készülékről. Ilyen esetben nem csak hívást kaphatunk, de veszélyes sms-t is. A wangirihez hasonlóan itt is érdemes óvatosnak lennünk és nem visszahívni az ismeretlen számokat.

Címkék:
csalás, csaló, bűnöző, mobiltelefon, kiberbűnözés, hacker, bűnözés, csalók, kibertámadás, bűnözők, veszélyes, kiberbiztonság, kiberbűnöző, kibervédelem, telefonos csalók, csalások,