Nem tudnak lemondani erről a magyarok: még a nyaralásuk alatt is inkább a telefont választják

Pénzcentrum2022. szeptember 8. 16:32

A hazai mobilhasználati szokásokat vizsgáló Yettel hálózati riport a nyári hónapokban mért forgalmi adatokat hasonlította össze a korábbi évek azonos időszakával. Az eredmények szerint a mobilnet iránti igény növekedése felgyorsult, de a hanghívásokban és az SMS forgalomban is növekedés látható az előző év nyarához képest. Adatforgalomban a balatoni régió és – az aszály hatásai ellenére – a Velencei-tó környéke is átlag felett növekedett.

Az idei nyár hónapjait az előző év azonos időszakával összehasonlítva országosan 32%-os növekedés figyelhető meg a Yettel hálózatán mért adatforgalomban. A 32%-os országos átlagot lebontva a Balaton környéke és a Velencei-tó számítanak adatforgalmi szempontból kiugró helyszíneknek, ahol – utóbbi a vízszint-csökkenés miatt turisztikai szempontból csorbult vonzerejének ellenére is – 40% fölötti volt a mobilnet-forgalom éves növekedése a nyári hónapok alatt.

Érdekesség, hogy míg 2020-ról 2021-re 16%-os adatforgalom-növekedést regisztrált a szolgáltató, ehhez képest 2021-ről 2022-re a növekedés üteme duplázódott, meghaladva a 32%-ot; ötéves távlatban vizsgálva (2017 nyara vs. 2022 nyara) pedig a növekedés már meghaladja az 500%-ot.

 Az exponenciális növekedés hátterében az is állhat, hogy a klasszikus mobiltelefonos internetfogyasztás élményét fokozza az 5G-hálózat terjedése és a 5G-s mobilok növekvő penetrációja, valamint a korlátlan adatcsomagot kínáló tarifák terjedése. Emellett népszerűek azok a mobilinternet alapú, otthoni internet-szolgáltatások is, amik egy adott helyszínhez – lakáshoz, irányítószámhoz – kötődnek, és a stabil mobilhálózatra építve, a vezetékes netet kiváltva egy teljes háztartás otthoni internetigényét elláthatják.

 Az ügyfeleket kiszolgáló mobilhálózatra sosem mondhatjuk azt, hogy ’készen vagyunk’, inkább egy élő rendszerként tekintünk rá: fejlesztjük, monitorozzuk és az ügyfelek igényei szerint finomhangoljuk, ha szükséges. Most az 5G felfutásának lehetünk részesei; mára több száz bázisállomáson érhető el a szolgáltatás országszerte, és ez megteremtette a lehetőséget a nagy sávszélességű otthoni netszolgáltatások elindítására, amivel az 5G valódi hozzáadott értéket teremt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 – mondta el Koller György, a Yettel műszaki vezérigazgató-helyettese.

Címkék:
otthon, okostelefon, internet, mobilinternet, mobiltelefon, sms, mobilhálózat, mobil, növekedés, adatforgalom, kapcsolat, yettel,