A dimmer kapcsoló működése: így történik a fényerőszabályzós kapcsoló bekötése

Pénzcentrum2022. augusztus 20. 17:05

Mi a dimmer kapcsoló lényege és hogyan működik a fényerőszabályzós kapcsoló LED fényforráshoz? Miért jó a dimmer kapcsoló, mik a fényerő szabályzós kapcsoló előnyei? Lehet vele spórolni? Hogyan történik a dimmer kapcsoló bekötése, hogy néz ki a fényerőszabályzós kapcsoló bekötési rajz? Mennyibe kerül egy érintős fényerőszabályzós kapcsoló?

Cikkünkben minden fontos tudnivalót elárulunk a LED dimmer kapcsoló működése kapcsán: a dimmer kapcsoló LED fényforráshoz hogyan csatlakoztatható, hogyan történik a fényerőszabályzós kapcsoló bekötése, a fényerőszabályzós kapcsoló LED fényforráshoz hogyan köthető hozzá? Mennyibe kerül egy dimmer kapcsoló, bonyolult a bekötése?

Mi a dimmer kapcsoló jelentése?

A „dimmer kapcsoló” kifejezés sokak számára idegennek tűnhet, azonban egy teljesen hétköznapi műszaki cikkről van szó, amivel nagy valószínűséggel már találkoztunk is korábban. A dimmer kapcsoló egy egyszerű fényszabályzós kapcsoló, az esetek többségében egy olyan villanykapcsoló, amin egy tekerőgombot találhatunk, ezzel állíthatjuk a világítás intenzitását.

A dimmer kapcsoló – egyébként a dimmer jelentése terhelésszabályzó vagy variátor -tekerhető manuálisan, de érintős fényerőszabályzós kapcsoló formájában is elterjedt, ami nem csak végtelenül kényelmes, de az otthoni luxusérzetet is növeli – ráadásul még a rezsin is spórolhatunk vele, hiszen mi magunk állítjuk a dimmer kapcsoló segítségével a fény erejét.

A dimmer kapcsoló működése

A fényszabályzós kapcsoló működése egyszerű: a dimmer kapcsoló chipjében olyan ellenállások sorozata található, amelyek akadályozzák az áram szabad folyását a kapcsoló és a fényforrás között. A tekerőgomb, mint vezérlőrendszer igény szerint állítható, vagyis mi szabjuk meg, hogy az áram mikor, mekkora ellenállásba ütközzön. A dimmer kapcsoló elérhető a boltokban a mechanikus és az érintős verzió mellett távirányítható formában is – ehhez akár távirányító, akár mobil applikáció tartozhat, így akár tévénézés vagy munka közben is állíthatjuk a fényt, anélkül, hogy meg kelljen keresnünk a kapcsolót (intelligens dimmer kapcsoló).

Dimmer kapcsoló - lehet vele spórolni a rezsin?

Igen, egyértelműen spórolhatunk a villanyfogyasztáson egy jó fényerőszabályzó kapcsoló használatával, hiszen, ha a dimmer kapcsoló LED állítható erejű fényforráshoz van kötve, bármikor letekerhetjük a fényerőt a lehető legszükségesebb, legalacsonyabb beállításra. A villany a legdrágább szolgáltatások közé tartozik, így mindenképpen érdemes odafigyelnünk a mértéktartó fogyasztásra – lehetőség szerint tartsuk alacsonyan a fényerőt, napközben pedig, ha nincs rá feltétlenül szükségünk, kapcsoljuk le a világítást!

A fényerőszabályzós kapcsoló bekötése

A fogyasztók számos esetben tapasztalhatják a fényforrás villódzását, zúgását, helytelen működését – hogy ezeket a problémákat kiküszöböljük, már a dimmer kapcsoló bekötése során nagy figyelmet kell szentelnünk a helyes műszaki elrendezésnek: legyen megfelelő, állítható fényerejű a fényforrás is, ezek érjék el a dimmer kapcsoló által igényelt minimális teljesítményt, de ne lépjék át a használati utasításban megadott maximális teljesítményt és fényforrás darabszámot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Minden fényerőszabályzós kapcsoló esetében meg van adva a maximális terhelhetőség – ennek a 80%-ig szabad biztonságosan elmenni. Arra is érdemes odafigyelni, ha egy helyiségben több helyről szeretnénk szabályozni a fényforrást, a dimmer kapcsoló bekötése helyesen történjen – egyébként erre nem minden fényforrás alkalmas, tájékozódjunk alaposan a vásárlás előtt! Célszerű kikérnünk egy villanyszerelő szakember véleményét a témával kapcsolatban, de tájékozódjunk a vásárlást megelőzően már a boltban is, sőt, amennyiben van rá lehetőségünk, teszteljük le az összeállítást!

Fényerőszabályzós kapcsoló bekötési rajz

A dimmer kapcsoló bekötése mindig a fényerőszabályzós kapcsoló bekötési rajz alapján történik, ami részletesen leírja, hogyan kell a kapcsolót összekötni az áramforrással – amennyiben ilyen kapcsolót telepítünk, mindenképpen tanulmányozzuk át a használati utasítást és a bekötési rajzot. Célszerű a dimmer kapcsoló bekötését villanyszerelőre bízni, hiszen a laikusok számára első ránézésre bonyolult feladatról van szó, illetve egy szakember a fényszabályzó kapcsoló bekötése során nem csak pontosabb, hanem gyorsabb munkát is végez.

Fényerőszabályzós kapcsoló LED fényforráshoz

A boltokban rengeteg különféle LED dimmer kapcsoló kapható – a dimmer kapcsoló LED fényforráshoz kiválóan csatlakoztatható, még arra is van lehetőség, hogy mi határozzuk meg a LED égők gyújtási sorrendjét, és a fény ereje mellett még a LED színeit is váltogathatjuk, ha egy igazán kreatív megjelenésű, egyedi, hangulatos otthonra vágyunk. Kifejezetten népszerű a LED szalag használata is, ezeket szinte bárhová felragaszthatjuk.

Címkék:
rezsi, spórolás, áram, led, áramfogyasztás, világítástechnika,