Megszólalt a világhírű magyar fizikus: csak így köthet békét Oroszország és Ukrajna

Pénzcentrum/Portfolio2022. április 1. 10:01

A legegészségesebb a zöldség-gyümölcs alapú étkezés, de ha diagnosztizálnak egy betegséget, az nagyban befolyásolja, mi a megfelelő étrend” – mondta el a Portfolionak adott interjújában Barabási Albert László.

Az ismert fizikus annak apropóján beszélt az egészséges étkezésről, hogy laborjában már 130 ezer molekulát azonosítottak, melyek kétharmadának ismert az egészségügyi hatása. Mint mondta, jelenleg laborjában olyan orvosi kutatások is folynak, melynek egyik célja a hálózatelmélet alkalmazása a fehérjék együttműködésének feltérképezéséhez, valamint az ételek molekuláris szintű kutatása, hogy megértsük az egészséggel kapcsolatos szerepüket.

Barabási, aki a hálózatelmélet világszinten elismert kutatója, elmondta, új kutatási területe az NFT-k és a blockchain, melyekben szintén összefonódnak a hálózatok és a művészet. Kifejtette, az NFT-t egy, a szemünk előtt születő és nyilvánosan működő művészeti mozgalomnak tarja. Szerinte az NFT-k piaca hasonlóan működik a klasszikus művészeti világéhoz, de itt minden tranzakció nyilvános. A fizikus szerint ráadásul az NFT világ tartósan velünk fog maradni.

Barabásit kérdeztek a szomszédban zajló háborúval kapcsolatban is. Az orosz-ukrán konfliktusról elmondta, hogy hálózatkutató szakemberek is foglalkoznak az Ukrajnában zajló háborúval – szerinte a sikeres béketárgyalásokhoz elengedhetetlen, hogy kialakuljanak azok a privát csatornák az oroszok és az ukránok között, melyeken keresztül sikeres kommunikációt tudnak folytatni, másképp a konfliktusnak nem lesz vége.

Címkék:
hálózat, művészet, barabási albert-lászló, hálózatkutatás, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,