Figyelmeztetést adott ki az EU: minden pénzét elveszítheti, aki ilyen kriptovalutában tartja

Pénzcentrum2022. március 23. 11:14

A felhasználók akár minden kriptovalutákba fektetett pénzüket bukhatják, ha áldozatul esnek egy rohamosan terjedő átverésnek - írja a Reuters hírügynökség az Európai Unió biztonsági szervei és banki, biztosítási megfigyelők által közösen kiadott közleményre hivatkozva.

Az EU-s szervek egyre gyakrabban adnak ki figyelmeztetést, a kriptovaluta-kisbefektetőkre leselkedő veszélyekről, gyakran hangsúlyozzák, hogy a fogyasztók nem rendelkeznek valós védelemmel és kártérítési mechanizmusok sincsenek a folyamatokba iktatva a pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó jelenlegi uniós szabályozások szerint.

A törvényhozók szerint aggasztó, hogy egyre több kisbefektető vásárol a 17 000 crypto-eszköz valamelyikéből, - leggyakrabban a piac 60 százalékát kitevő bitcoinból - anélkül, hogy tisztában lennének a kriptopiacot övező kockázatokkal.

A fogyasztóknak ezért az Uniós szervek szerint fontos tisztában lennie a félrevezető hirdetések, mint a közösségi médiában és az influencereken keresztül rájuk ömlő fals információk veszélyeivel. A kisbefektetőknek érdemes szkeptikusnak lenni, ha gyors és magas hozamot ígérnek nekik, különösen, ha egy ajánlat "túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen" - írják a közleményben.

Címkék:
csalás, átverés, kriptopénz, közösségi média, kriptodeviza, kripto,