Ennek nem lesz jó vége: még súlyosabb lehet a chiphiány a háború miatt

Pénzcentrum2022. március 7. 08:35

A szakemberek szerint az ukrajnai háború következményeként még súlyosabb lehet a világ számos iparágát sújtó globális chiphiány.

A koronavírus-járvány egyik kellemetlen járulékos hatásaként szembesült a világ a több iparágat, elsősorban az autógyártást és a félvezetőipart (illetve minden olyan szektort, amelynek a termékeiben integrált áramkörök vannak) sújtó chiphiánnyal. 2021-ben jó pár autógyártó cég gyárakat zárt be,de az Apple is jóval kevesebb iPhone-t tudott szállítani a tervezettnél.

A neon és a palládium két olyan fontos alapanyag, amely nélkülözhetetlen az ilyen áramkörök előállításához. A világ neonkészletének 70 százalékát Ukrajna, a palládiumkészletek 44 százalékát pedig Oroszország adja – olvasható a Moody’s Analytics jelentése. Arra is figyelmeztet, hogy a piacok arra számíthatnak, hogy a világméretű chiphiány, amely a koronavírus-járvánnyal kezdődött, súlyosbodni fog, ha a katonai konfliktus elhúzódik.

Már a 2014-15-ös, a Krím bekebelezéséért folytatott háború során is mintegy 600-szorosára emelkedtek a neonárak, és a jelenlegi helyzet miatt ez megismétlődhet, ami komoly érvágás lehet a félvezetőgyártók számára, mivel ők adják a teljes neonkereslet 70 százalékát, miután a neon nélkülözhetetlen a chipek előállításához használt litográfiai folyamatokban, írta a HVG.

Európa legnagyobb chipgyártója, a holland ASML a gyáraiban használt neonok kevesebb, mint 20 százalékát szerzi be Ukrajnából vagy Oroszországból, és most a beszállítóikkal együtt alternatív forrásokat vizsgálnak az ellátási zavarok esetére – mondta el a cég szóvivője. Az Egyesült Államok sokkal sebezhetőbb, mivel az összes neongáz akár 80-90 százaléka érkezhet Ukrajnából, míg a palládium 35 százaléka Oroszországból.

Címkék:
koronavírus, hiány, ipar, chiphiány, háború, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán háború,