Aljas csalás terjed, most SMS-ben vernek át: ha ilyen üzenetet kapsz, töröld azonnal

Pénzcentrum2022. február 4. 15:02

Az Egyesült Királyságban észleltek egy Coviddal kapcsolatos átverést. Az sms üzenet azt állította, hogy az NHS-től, a brit nemzeti egészségügyi szolgálattól származik, amely a koronavírus elleni védőoltásokat biztosítja és ingyenes tesztelést biztosít az egész országban. A Sophos kiberbiztonsági vállalat szerint ilyen átverés előfordulhat Magyarországon is.

Újabb csalás leselkedik a gyanútlan mobilozókra, most az Egyesült Királyságban észleltek egy koronavírussal kapcsolatos átverést. Az SMS szerint ingyenes tesztelést biztosítanak országszerte, azonban ez nem igaz.

Az incidenst a Sophos kiberbiztonsági vállalat észlelte, szerintük Magyarországon is előfordulhat ilyen. A vállalat reméli, hogy mindenki azonnal kiszúrta az átverést, annak ellenére, hogy a szöveges üzeneteket számos dologra használnak: kétlépcsős hitelesítéshez, emlékeztetőkhöz, értesítésekhez és továbbiakhoz, így a kormányzati szervektől érkező SMS-ek nem számítanak ritkaságnak. Mégis, ha arra vágynánk, hogy minden esetre azért rákattintsunk az üzenetben lévő linkre, A Sophos felhívja a figyelmet, hogy előbb tegyünk fel magunknak a következő kérdéseket:

  • Valószerű a történet? Nem. A vizsgálati eredmények érkezhetnek SMS-ben, de a csodálatos új kísérleti egészségügyi berendezések ajánlatai nem!
  • Valószerűnek tűnik a hivatkozás? Nem. Az NHS linkjei általában NHS PONT UK-val végződnek (“NHS.UK”), de ez furcsán festő PONT COM címmel bír.
  • Egyáltalán rá kell kattintanom a linkre? Nem. Még ha a hivatkozás valós is lenne, figyelmen kívül hagyhatnád és megtalálhatnád magad a megfelelő helyre vezető utat.
Címkék:
csalás, ingyenes, átverés, sms, egyesült királyság, pandémia, covid 19, tesztelés,