Meddig okozhat még súlyos áruhiányt a chiphiány a magyar boltokban?

Pénzcentrum2022. január 21. 11:31

Az elmúlt másfél-két évet meghatározó globális chiphiány várhatóan 2022-ben is fennmarad, de talán már nem lesz annyira súlyos, mint tavaly. Az iparági szereplők szerint nem lesz általános a probléma, sokkal inkább néhány szektorra koncentrálódik.

A globális chiphiány a koronavírus-járvány következménye. A fertőzések miatti időszakos lezárások átmeneti hiányt teremtettek, majd az újrainduló gyártás sem volt képes lépést tartani a kereslettel. Az egyébként is törékeny helyzeten csak ront, hogy az a feldolgozóipart is érinti - hívja fel a Pénzcentrumnak írt szakértői kitekintésben a figyelmet az Aegon Alapkezelő.

Hozzáteszik: Ráadásul a járvány miatt az emberek több időt töltenek otthon, többet dolgoznak home office-ból, ami csak növelte a keresletet a technológiai és szórakoztatóipari termékek iránt. A fennakadások miatt több cégnek is átmenetileg korlátoznia kellett a termelést alapanyaghiány miatt. Korábban például elképzelhetetlen volt, hogy az Apple ne gyártson annyi iPhone-t, amennyit csak tud, most viszont ezt is meg kellett lépni.

A megnövekedett kereslet legnagyobb nyertesei persze maguk a chipgyártók. A legnagyobb szereplő, a Samsung például azzal számol, hogy negyedik negyedéves eredménye akár 50 százalékkal is magasabb lehet az egy évvel korábbinál. A dél-koreai cég már döntött egy új gyár építéséről is Texasban, az azonban csak 2024-ben kezdhet majd termelni

- tették hozzá az alapkezelő befektetési tanácsadói.

A GlobalData nemrég készített előrejelzése szerint a hiány 2022-ben is fennmaradhat, talán majd az év második felében láthatunk javulást. A különbség viszont az lehet 2021-hez képest, hogy nem lesz általános a probléma, néhány kiemelt szektort, elsősorban az autógyártókat és a technológiai cégeket érinti majd érzékenyen, ők számolhatnak legkésőbb az egyensúly helyreállásával.

Ez azt jelenti, hogy az autógyárak továbbra sem tudnak majd annyi járművet gyártani, amennyit szeretnének, illetve a számítástechnikai és elektronikai cikkekből is fennmaradhat a hiány.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Minden szem Kínára szegeződik

Rövidtávon a szakértők szerint az lehet a legnagyobb kockázat, hogy Kína nem tudja megfékezni a vírus új omikron variánsának terjedését, ezért ismét jelentős gyárbezárásokra, termeléskiesésre kényszerülnek. Márpedig az elmúlt években már megtanulhattuk, hogy Kína a világgazdaság, elsősorban a feldolgozóipar csomópontja, vagyis az ottani fennakadás globális problémát okozhat a termelésben és a logisztikában is.

Ha a jelenlegi járványhullámot átvészeljük, akkor kezdhetünk abban bizakodni, hogy enyhül majd a nyomás a beszállítói láncokon és elindul egy lassú javulás. Abban persze a többség egyetért, hogy a járvány előtti időszak jó eséllyel sosem tér vissza, hiszen a koronavírus olyan strukturális változásokat indított el, melyek egy része tartós lehet, sokkal elfogadottabb lehet például a home office a jövőben, vagyis tartósan magas maradhat a kereslet a félvezetők iránt

- tették hozzá az Aegon Alapkezelő szakemberei.

Mint írják, befektetői szempontból is érdemes szem előtt tartani, hogy a mostani globális trend nem minden céget érint egyformán érzékenyen. Jó példa erre, hogy miközben az autógyártók nagy része küszködik, a Tesla rekordot rekordra halmoz, pedig az elektromos autókba még több chipre van szükség. A szakértők szerint ennek oka, hogy a Tesla kizárólag elektromos autókat gyárt, ami miatt sokkal erősebben van beágyazódva a technológiai szektorba, jobbak a kapcsolatai a beszállítói láncban.

Címkék:
iphone, befektetés, aegon, járvány, samsung, alapkezelő, apple, tesla, tőzsde, hiány, technológia, chiphiány,